Várakozásokon felüli a növekedés az eurozónában

2018. május 04. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unióban és az euróövezetben a gazdasági növekedés üteme 2017-ben felülmúlta a várakozásokat, 2,4 százalékkal tízéves csúcsot ért el. A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik, 2018-ban várhatóan erős, 2,3 százalékos marad - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Moscovici elmondta, a magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség idén tovább csökken, már most elérte a válság előtti szintet. A gazdaság azonban egyre inkább ki van téve a külső kockázati tényezőknek, amelyek megerősödtek és negatívabbá váltak. A teljes euróövezeti hiány jelenleg a GDP kevesebb mint 1 százaléka, és az előrejelzések szerint idén minden euróövezeti tagállamban 3 százalék alá csökken majd – közölte. Kiemelte, hogy az erőteljes növekedés elősegíti a költségvetési hiány és az adósságszint csökkentését, valamint a munkaerőpiaci feltételek javulását. A növekedést a fokozott fogyasztói és vállalkozói bizalom, az erős globális növekedés, az alacsony finanszírozási költségek, a magánszektor jobb mérlegei, valamint a jobb munkaerőpiaci feltételek segítették.

Egész évben folytatódhat a gazdaság javulása
Változatlan vállalati és lakossági optimizmus, bizonytalanabb fiskális-monetáris folyamatok – ez látszik a Policy Agenda felmérésnek adataiból. A gazdasági növekedés stabilan négy százalék felett alakul az idén, lassan gyorsul az infláció is, de ez ebben az évben még nem jelent problémát.

A növekedés üteme a fogyasztás folyamatossága, az erős export és beruházás mellett várhatóan erőteljes marad. Idén mind az EU-ban, mind az euróövezetben 2,3 százalékos növekedés várható. Az előrejelzésnek megfelelően 2019-ben a növekedés mindkét terület esetében 2 százalékra esik vissza, mivel egyes országokban és ágazatokban egyre nyilvánvalóbbá válnak a szűk keresztmetszetek, a monetáris politikát a körülményekhez igazítják, a világkereskedelmi növekedés pedig némileg csillapodik.

A munkanélküliség és a deficitek csökkenése várható

A munkanélküliség várhatóan az EU-ban tovább csökken, a 2017-es 7,6 százalékról 2018-ban 7,1 százalékra, 2019-ben pedig 6,7 százalékra. Az előrejelzés szerint az euróövezeti munkanélküliség a 2017. évi 9,1 százalékról 2018-ban 8,4 százalékra, 2019-ben pedig 7,9 százalékra csökken. Az euróövezetben az euró bevezetése óta jelenleg a legmagasabb a foglalkoztatottak száma, jóllehet ugyanitt megfigyelhető a munkaerőpiac stagnálása is. Míg bizonyos tagállamokban a munkanélküliség még mindig magas, máshol egyre nehezebb betölteni az álláshelyeket – emelte ki Moscovici.

Az uniós biztos elmondta, a fogyasztóiár-infláció ez év első negyedében gyengült, azonban a következő negyedévekben – részben a nemrég megemelkedett olajárak miatt – várhatóan kissé növekedni fog. Mivel több tagállamban szűkebbek a munkaerőpiacok és gyorsabban növekednek a bérek, az árnyomás is növekszik. Összességében az infláció az euróövezetben 2017-hez képest 2018-ban várhatóan nem változik, hanem 1,5 százalék marad, majd 2019-ben 1,6 százalékra emelkedik. Az EU-ban ugyanez a tendencia várható, azonban az inflációs előrejelzés erre az évre továbbra is 1,7 százalék, mielőtt 2019-ben 1,8 százalékra emelkedne.
2017-ben az összesített euróövezeti államháztartási hiány és államadósság a GDP százalékában csökkent, amit az erős gazdasági növekedés és az alacsony kamatlábak támogattak. Mivel a tagállami költségvetések a javuló munkaerőpiaci feltételek hatásait élvezik, ideértve az alacsonyabb szociális juttatásokat, várhatóan 2018 lesz az első olyan év a gazdasági és monetáris unió létrejötte óta, amelynek során valamennyi kormány a GDP 3 százaléka alatt tarthatja a költségvetési hiányt, ahogy az a szerződésben is szerepel. Az EU-ban az összesített hiány 2018-ban és 2019-ben várhatóan 0,8 százalék lesz. Az euróövezet GDP-arányos államadóssága az előrejelzés szerint 2019-ben 84,1 százalékra csökken, de majdnem minden tagállam esetében csökkenés várható.