Van akit tényleg megmentett a mentőöv

2015. augusztus 14. péntek - 20:32 / piacesprofit.hu
  •    

Miután a görög válság kapcsán ismét központi témává váltak a pénzügyi mentőcsomagok, a PwC közgazdászai felmérték, hogyan teljesítenek az eurózóna mentőövet kapott gazdaságai: Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Kép: SXC

A PwC közgazdászai szerint az euróövezetben működő cégeknek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban három dologra kell odafigyelniük: a legutóbbi görög segélytárgyalások „döccenőire” adott szakpolitikai válaszokra, a perifériaországok erősödő gazdasági növekedésére utaló jelekre, valamint az Európai Bankfelügyeleti Hatóság által jövőre lefolytatandó banki terheléspróbák előkészületeire.

„A fő problémát hosszú távon az állami, illetve egyes esetekben a magánszektor tetemes adósságállománya jelenti. Az állami szektor adósságállománya elsődleges többletek elérése révén stabilizálódhat, de a valódi megoldást egy magasabb nominális GDP-növekedési ráta jelentheti, különösen azután, hogy az inflációs szintek visszaesnek egy hozzávetőleg 2%-os célértékre”, nyilatkozta Richard Boxshall, a PwC vezető közgazdásza.

Görögország

Görögország 2010-ben elsőként folyamodott segélyért, a görög gazdaság ismét ugyanott tart, mint a hitelfelvételkor.

Írország

Írország az elmúlt időszakban a periférikus gazdaságok reformjainak „mintaképe” volt. Az ország reál GDP-je 2014-ben 5,2 %-kal nőtt; a PwC közgazdászai idén további 3,9%-os növekedésre számítanak. A segélyre szorult periférikus gazdaságok közül Írország az első, ahol a GDP meghaladja a válság előtti szintet.

Spanyolország

A PwC szakértői idén 3% körüli erőteljes növekedésre számítanak; előrejelzésük szerint fokozatosan javulni fog a spanyol pénzügyi szektor jövedelmezősége, és tovább csökken a nem teljesítő hitelek aránya. Spanyolország folytatja az elmúlt évben megkezdett strukturális reformokat, melyek révén középtávon csökkenteni kívánja a magas munkanélküliségi rátát. Ezeknek köszönhetően a spanyol GDP várhatóan 2017-re meghaladja a válság előtti szintet.

Görögország túlélte a krízist, vagy csak elodázták az elkerülhetetlent?
Legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy Athén túlélte a krízist, de most minden azon múlik, hogy a görög parlament jóváhagyja-e a megállapodás szerinti reformintézkedéseket, amelyek hozzásegítik a válság átvészeléséhez – vélekedik a devizapiaci szakértő.

Portugália

Portugália is fejlődött a segélycsomag igénybevétele óta, de nem olyan ütemben, mint Írország vagy Spanyolország. A portugál gazdaság jelenleg ciklikus fellendülést mutat, melynek köszönhetően 2014-ben először növekedett 2010 óta. Ugyanakkor néhány strukturális probléma továbbra is megoldásra vár: a GDP-hez mért államadósság aránya például 130%, mely a mentőövet kapott öt gazdaságban a második legmagasabb érték.

Ciprus

Ciprus megelőzte Görögországot. Miután a ciprusi gazdaság 2,9%-os GDP-arányos elsődleges többletet ért el, a kormány az államháztartási reformokról az egészségügyi és a telekommunikációs szektor szerkezetátalakítására helyezte át a hangsúlyt. Ciprus még a segélyezést követő reformok időszakát éli, de megfelelő ütemben fejlődik.