A nagy útlevél-biznisz – hol mennyiért lehetünk állampolgárok

2019. július 28. vasárnap - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Világ- és Európa-szerte egyre több ország vezet be aranyvízum programot, ahol befektetésért cserébe állampolgársághoz lehet jutni. Teszik ezt annak ellenére, hogy az EU folyamatosan nemtetszését fejezi ki – írja a Crystal Worldwide szakportál.

Azonban túl nagy üzlet ez ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági kérdések, a gyanús, pénzmosás jellegű offshore ügyletek bárkit is visszatartsanak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Karib-térség az aranyvízum-paradicsom. Egy dominikai útlevél már 100 ezer amerikai dollárnyi befeketésért megvásárolható. 400 ezer dolláros ingatlanvásárlásért és 250 ezer dollár fejlesztési alapba helyezett támogatásért cserébe boldog Saint Kitts-i és nevisi állampolgárok lehetünk. Hasonló feltételekhez köti az útlevél megszerzését Antigua és Barbuda is.

A legdrágábban az Egyesült Királyság adja magát, itt 2,7 millió dollárt kell kicsengetni egy útlevélért, míg szingapúri állampolgárrá 1,9 millió dollár fejében válhatunk. Portugália félmillió dollárt, Kanada 600 ezret, míg Ausztrália 1,2 milliót kér egy útlevélért, míg egy amerikai útiokmányért 500 ezer és 1 millió dollár közötti összeget kell kifizetni. Cipruson 2,5 millió eurós ingatlanbefektetés a feltétel. 

A kereslet nyilvánvalóan nő. Ahogy ez a piac is egyre érettebbé válik, egyre sürgetőbb lenne az is,

Száz órával többet töltünk adóbevallással, mint az uniós cégek
Magyarországon átlagosan 277 óra kell a vállalati adóbevallások elkészítéséhez – tárta fel a Világbank. Összehasonlításul: az EU-ban ez a mutató átlagosan 172 óra, a világátlag pedig 237 óra. A Magyar Nemzeti Bank szeretné a mutatót 170 órára mérsékelni – írja blogjában a Crystal Worldwide szakportál.

hogy a kormányzatok olyan szabályozásokat hozzanak, ami meggátolja a visszaéléseket, hogy adott esetben bűnözők is legálisan juthassanak útlevélhez ilyen módon. Több példa is van arra, hogy terroristák szereztek útlevelet, ezért egy olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy egyes országok bekeményítenek és nem fogadják el a vásárolt útleveleket. 

A kereslet növekedésének több oka van. Egyrészt, a vagyonos befektetők így menekülnek a politikai vagy gazdasági bizonytalanság elől, illetve, tekintve, hogy egy brit vagy egy amerikai útlevél mintegy 170 országba biztosít vízummentességet, így növelik a mobilitásukat is.