Vagyonosodási vizsgálatok: az időt húzzák, de minek?

2008. december 02. kedd - 18:25 / PP/MTI
  •    

Több mint 560 vagyonosodási vizsgálat nyomán eddig 2,3 milliárd forintnyi adóhiányt állapított meg az idén az APEH Észak-Magyarországon - tájékoztatta kedden az MTI-t a regionális igazgatóság sajtószóvivője.

 Az ellenőrzések 71 százaléka volt eredményes, vagyis ilyen arányban találtak az ellenőrök szabálytalanságot – közölte Hajas Tamás. Ez azt jelenti, hogy az egy eredményes ellenőrzésre számítható átlag megközelíti a 6 millió forintot, illetve a felderítési arány és az átlagos adóhiány egyaránt magasabb a tavalyinál – tette hozzá.

Az adózók nehezen ismerik el az adóhiányt, az ügyeket az ellenőrzés tudatos akadályozása, és az időhúzás jellemzi. Mivel a bizonyítási kötelezettség ilyen esetekben megfordul, ezért gyakori, hogy a vizsgált adózó kiadásainak fedezetét csak a jogorvoslati szakban jelöli meg. Ennek a gyakorlatnak az az eredménye, hogy az újabb bizonyítékok kivizsgálására már jóval rövidebb idő áll az adóhatóság rendelkezésére, ugyanakkor a vizsgálat alá vont adózó a bizonyítékok valóságtartalmát is kétségessé teszi egy eljáró bíróság előtt.

Természetesen az adózónak joga van anyilatkozatait, bizonyítékait visszavonni vagy módosítani, azonban a változtatás indoklására okszerűen alátámasztott, életszerű magyarázatot kell adnia – mondta Hajas Tamás.