Újabb lyuk a költségvetésben?

2011. szeptember 30. péntek - 09:50 / piac-profit.hu
  •    

Az Európai Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy törölje el a távközlési szolgáltatók árbevételen alapuló különadó-fizetési kötelezettségét, melyet 2010 októberében vezetett be. A Bizottság 2011 márciusában indított jogsértési eljárást Magyarországgal szemben az intézkedéssel összefüggésben. Az Orbán-kormánynak szüksége van a pénzre, így elképzelhető, hogy inkább megvárják a bírósági döntést.

A bizottság véleménye szerint a távközlési szolgáltatókat sújtó különadó nem egyeztethető össze az uniós távközlési jogszabályokkal, mivel az adóból származó bevétel a központi kormányzati költségvetést gyarapítja, nem pedig a távközlési ágazat specifikus szabályozási költségeinek ellentételezésére szolgál. Magyarországot a bizottság amiatt is elmarasztalta, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól.

Még nem örülhetnek a távközlési cégek Forrás: flickr
Még nem örülhetnek a távközlési cégek
Forrás: flickr

Az uniós jogsértési eljárás rendjének megfelelően a bizottság a távközlési különadó megszüntetésére vonatkozó felszólítást „indokolással ellátott vélemény" formájában intézte Magyarországhoz. Hazánknak két hónapon belül tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti, ahogyan megtette idén márciusban Spanyolország és Franciaország esetében.

A távközlési szolgáltatókra kivetett adó mértéke a (HÉA nélkül számított) bruttó árbevételtől függően 0 és 6,5 százalékpont között változik, összességében a kormány 60 milliárdos bevételt remélt az adónemtől.

A kormány szerint nincs ok változtatásra a távközlési cégek nyereségalapú adójával kapcsolatban – közölte az Európai Bizottság csütörtöki állásfoglalására reagálva a miniszterelnök szóvivője, kijelentve, hogy a magyar kabinet vállalja az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is. "A közös teherviselés és az abban való arányos részvétel európai érték. A többek között a távközlési cégek nyereségalapú adójának kivetése azt a célt szolgálta, hogy ezek a vállalatok is megkapják a közteherviselésben való arányos részvétel lehetőségét. Ezért a nemzeti ügyek kormánya szerint nincs ok változtatásra, és vállaljuk az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is" – írta Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közleményében. Más vélemények szerint a kormány már csak azért is ragaszkodik az adónemhez, mert a jelenlegi költségvetési helyzetben nem engedhet meg magának újabb 60 milliárdos minuszt.

Akár perre is menne a Magyar Telekom

A távközlési adó 2010-es bevezetése jelentősen rontotta a Magyar Telekom részvényeinek a megítélését, hiszen az új adóteher miatt a korábbi 70 forintot meghaladó osztalék 50 forintra csökkent – írja a lapunknak elküldött közleményében a cég. A Magyar Telekom az EB döntés kapcsán jó esélyt lát arra, hogy megszabaduljon a távközlési szektor ettől a tehertől. Elképzelhető azonban, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása miatt a magyar kormányzat valamilyen egyéb formában biztosítja a szektorszinten 60 milliárd forintot kitevő összeget, amely a Magyar Telekom működését akár a mostanival azonos mértékben sújtaná – véli a vállalat.

Az, hogy a 2010-ben már befizetett összeget (27 milliárd forint, részvényenként 27 forint) visszakapná-e a Magyar Telekom, egyelőre még kérdéses. Annyi azonban bizonyos, hogy a Magyar Telekom egy ilyen EB döntés után igencsak jó eséllyel indulna az összegek visszaszerzéséért, bár a procedúra több évet is igénybe vehet.

Precedencs
Franciaország 2009 márciusában vetett ki a távközlési szolgáltatókra adót miután megszüntették a köztelevízióban a fizetett reklámokat. A Franciaországban szolgáltatási engedéllyel rendelkezőknek az előfizetőktől szedett díj 5 millió eurón felüli részének 0,9 százalékát kell a francia kincstárnak befizetniük minden hónapban. Ez körülbelül évente 400 millió eurós bevételt jelent a kormánynak, ami kompenzálja a reklámokból elmaradó jövedelmet. Spanyolország 2009 szeptemberében vezette be a telekommunikációs szektor különadóját. A szolgáltatók a bruttó bevételük 0,9 százalékát kötelesek a nemzeti szabályozóhatóságnak befizetni. A fizetésre tavaly októberében került sor először és körülbelül 230 millió euro bevételt jelentett 2010-ben.