Újabb lépést teszünk kelet felé

2017. június 16. péntek - 19:00 / piacesprofit.hu
  •    

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény Koreában zajló éves közgyűlését követően.

A világ egyik legnagyobb, 100 milliárd dollár alaptőkével létrehozott multilaterális fejlesztési bankja 2016 júliusában nyitotta meg kapuit az újonnan csatlakozó országok előtt. A tagság feltételeiről szóló tárgyalások gyors és magyar szempontból kedvező lezárását követően az Országgyűlés májusban fogadta el a taggá váláshoz szükséges nemzetközi megállapodást.

Irány a napfényes Kelet! - kép: SXC

Irány a napfényes Kelet! – kép: SXC

A csatlakozási okmányokat a közgyűlés keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az AIIB Magyarországot képviselő kormányzójaként adta át Jin Liqun, a bank elnöke számára.

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország másodikként csatlakozik a bankhoz Közép-Kelet-Európából. Hazánk gazdasági súlyának megfelelő tulajdonosi részesedést ért el az intézményben – amely nagyobb például Portugália részarányánál -, így az Egyesült Királyság által vezetett országcsoport tagjaként Magyarország az igazgatóságban hatékonyan vehet részt a bank stratégiájának, célkitűzéseinek alakításában is – tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter várakozásai szerint a tagsággal Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere a világ dinamikusan fejlődő régiójában nő tovább, amely kedvező hatást gyakorol a gazdasági növekedésre és a vállalati versenyképesség javítására egyaránt.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért hozták létre, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási szükségletét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A kezdeti célkitűzéseket már igazolni látszik a bank, hiszen a működésének megkezdése óta eltelt időben az elfogadott projektek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A közgyűlésen a bank tulajdonosai – köztük már Magyarország is – ennek dinamikus növelését tűzték ki célul – olvasható az NGM közleményében.

Felerősödtek az Európa „japánizálódásával” kapcsolatos félelmek
Az EKB továbbra is kitart a zéró kamatpolitika mellett, így a befektetőknek akár még évekig szembe kell nézniük az extrém alacsony kamatokkal és kötvénypiaci hozamokkal. Megtakarítóként ez azt jelenti, hogy a következő években a betétekkel és kötvényekkel nem lehet érdemi reálhozamot elérni, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően mozdulni kell a részvények és nyersanyagok irányába.