Újabb ázsiai lehetőség előtt az európai országok

2019. február 07. csütörtök - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem hét év tárgyalásai után még az idén aláírhatják az EU és Vietnam szabadkereskedelmi egyezményét, amely sokat javíthat az emberi- és a munkajogok helyzetén, valamint a környezetvédelemben a távol-keleti országban.

Az Unió országai Vietnam legnagyobb export-piacát jelentik és az ország az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere a térségből. A kétoldalú kereskedelem értéke 2017-ben az áruforgalomban elérte az 54 Mrd. dollárt, a szolgáltatásoknál a 4 milliárdot. Az egykor elmaradott ország gazdasága az elmúlt időszakban évi 7 százalék körüli növekedést mutatott fel, amivel a leggyorsabban fejlődők között volt egész Ázsiában.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Általános gazdasági nyitása keretében Vietnam januárban már csatlakozott a 11 országot felölelő Trans-Pacific szabad-kereskedelmi egyezményhez és be kíván lépni a Kína által vezetett ázsiai regionális gazdasági együttműködési szervezetbe, az RCEP-be. Az ország számára mindenesetre az EU a legfontosabb, a szabad kereskedelem becslések szerint akár 15 százalékkal tovább növelheti a gazdaságot.

Óriási lehetőség jön a magyar vállalkozásoknak
Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás. Ezzel a világ legnagyobb nyitott kereskedelmi övezete jön létre, mely 635 millió embert foglal magában, és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát termeli meg. Az új szabadkereskedelmi övezet létrejöttének az európai és japán vállalkozások és fogyasztók egyaránt hasznát fogják látni.

Akadálya még a szerződés aláírásának, hogy az Unió ragaszkodik bizonyos emberi-  és munkajogi igényeinek kielégítéséhez. Vietnamban a Kommunista Párt bírálata köztörvényes bűncselekmény, amelyet börtönnel büntetnek, a politikai foglyok száma 100 felett van. Korlátozzák a vallási jogokat csakúgy, mint az internet hozzáférhetőségét.

Amennyiben az Európai Parlament nem szavazza meg a szerződést, az ügy az EP-választások miatt csak ősszel kerülhet ismét napirendre.

(Forrás: Asia Times)