Új változattal próbál szerencsét a kormány

2012. június 12. kedd - 11:15 / piacprofit.hu
  •    

A kormány a jegybanktörvény-módosítási javaslat visszavonását és egy új beterjesztését tervezi - mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy ennek a forgatókönyvnek az elfogadása esetén akár már a jövő, vagy az azt követő héten szavazhat a jogszabályról a parlament.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter május végén nyújtotta be az Országgyűlésnek annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank jelezte: a módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Ezt követően Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter kérésére a jegybanktörvény végszavazását elhalasztották.

IMF-megállpodás
A jegybanktörvénnyel kapcsolatos kérdések tisztázása kulcskérdés az nemzetközi intézményekkel előkészítés alatt álló megállapodások megkötéséhez. A piac&profit összegyűjtötte, hogy mi történt az elmúlt két évben az Orbán-kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. A kronológia tükrében egyelőre kérdés, hogy ezúttal sikerül-e tető alá hozni a megállapodást, amelyet 2012 őszére ígérnek. Az összeállítás első része a 2010-es eseményeket, a második a tavalyi fejleményeket, a harmadik felvonás a 2012-ben történteket foglalja össze.

Az Országgyűlés később a kormány javaslatára törölte a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonását engedélyező átmeneti szabályt is az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, amely szintén szerepelt az Európai Bizottság elvárásai között. Rogán Antal pedig úgy nyilatkozott, hogy még a nyári szünet előtt el kívánják fogadni a jogszabályt.

Az új javaslat tartalma egyelőre nem ismert, meglepő húzások azonban elvben már nem lesznek. Rogán Antal a Népszabadság azon kérdésére, miszerint az elfogadható-e, hogy a jegybanktörvény-módosítás esetén a zárószavazás előtt terjesztenek be érdemi módosító indítványokat, úgy reagált: ez nem lenne helyes.