Új módszerrel vizsgálnák: miért ilyen kevés a munkahely?

2011. április 16. szombat - 17:23 / MTI
  •    

A munkaerő-piaci változások megbízható előrejelzését lehetővé tevő elemzési rendszert hoz létre a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete (MTA KTI)  egy csaknem 958 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében - közölte az intézet az MTI-vel.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében megvalósuló projekt 2013-ig tart, és célja, hogy a munkaerőpiac szereplőit – köztük az álláskeresőket, a munkaadókat, valamint a foglalkoztatás- és oktatáspolitikát alakító szakembereket – a jelenleginél több és pontosabb információval lássa el a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának alakulásáról. Idén szeptemberre várható az első szakmai termék megjelenése, amelynek témája az ágazati munkaerő-kereslet hosszú távú előrejelzése lesz.

A "Munkaerő-piaci előrejelzések készítése, szerkezetváltási folyamatok előrejelzése" című programban a közgazdaságtudományi intézet egy megbízható előrejelzések készítésére alkalmas modellt és adatbankot hoz létre,  és ezek felhasználásával munkaerő-piaci előrejelzést készítenek 10 ágazatra és 200 foglalkoztatási csoportra. Ezenkívül egy olyan előrejelzési jelentést is elkészítenek, amely például a szakpolitikusok számára világos és jól áttekinthető módon értelmezi a számítások és kutatások eredményeit.

Felépítenek egy olyan web-alapú információs rendszert is, amely nemcsak a szakértők, de például az álláskeresők és munkáltatók számára is elérhető lesz. Ez a rendszer aktívan segítheti a munkapiaci döntések előtt állókat a továbbtanulással, a szakmaválasztással és a költözéssel kapcsolatos döntések meghozatalában.

Az MTA KTI a projekttől azt reméli, hogy az segíthet feltárni a nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony magyar foglalkoztatási és magas inaktivitási ráta okait.