Új generáció: gond lesz?

2015. április 08. szerda - 07:30 / PP
  •    

Megjelent a Piac & Profit áprilisi száma. Az innovatív üzletemberek szórakoztató magazinjában többek között olvashat patinás márkákról és híressé vált családi vállalatokról. A címlapsztoriból kiderül: miért lehet veszélyes a magyar gazdaság számára, hogy a hazai családi vállalatok hullámszerű generációváltás előtt állnak.

A tartalomból:

Infografika – hozamvadászat

A részvényektől a kötvényeken át a jövőbeli eshetőségekre játszó, bonyolult származékos ügyletekig számtalan iparágba és konstrukcióba fektetheti a pénzét manapság az ember. Hogy jól, vagy rosszul döntött, jobbára később derül ki.

Mit ér a patina? 

A pedigrének, a tradíciónak ereje van. Mennyire van megkötve a kezük a nagy múltú, hírneves, bejáratott márkákat továbbvivő vállalkozóknak? Kizárja-e a hagyomány súlya az innovációt, s azt, hogy a portékát relevánssá tegyék a 21. századi ízlések és igények számára is?
Tovább…

Szenvedélybiznisz: kutyásokra építenek

Egy divatos réspiac igényét szem előtt tartva alapított vállalkozást a lapban bemutatkozó három vállalkozó. Mindegyiküket ugyanaz motiválta: azzal foglalkozhassanak, amit (akit) szeretnek, mindezt nagyon magas színvonalon tegyék, és persze az sem árt, ha ebből megélnek. Mindhárom modell azt bizonyítja, hogy kicsiként is sikeresek lehetünk, ha képesek vagyunk felismerni és kielégíteni a szűk csoport igényét, amelyre mások nem fókuszálnak. Egyik üzletet mögött sem állt hatalmas tőke, „csak” jól átgondolt üzleti modell és profizmus.
Tovább…

Ne írjuk le a Facebookot!

Az elmúlt két évben egyre nehezebb és drágább lett a vállalati kommunikáció a legnagyobb közösségi oldalon, a fiatalok körében pedig már más online felületek válnak egyre népszerűbbé. Vajon van még relevanciája a Facebooknak a vállalatok számára?
Tovább…

Etikus üzlet: autizmus és csokoládé

Ismerjen meg egy társadalmi vállalkozást, amely minőségi csokoládét gyárt úgy, hogy az előállítása során munkatapasztalathoz jutnak autizmussal élő fiatalok, akiknek erre másképp nem nagyon lenne lehetőségük – ez a Kockacsoki.

Családi vállalatok: generációváltás ellőtt

Tudta, hogy a világ legrégebbi gyógyszergyártó cége, a Merck többségi tulajdona immár 12 generáció óta az alapító család kezében van, és a világot behálózó Auchan áruházakat is egy család irányítja. Magyarországon is közel 400 család vállalata nőtt mára milliárdos céggé. Mind egy-egy sikertörténet, ám számtalan speciális nehézséggel kell megküzdeniük. A családi konfliktusok, a generációváltás nehézségei, az utódok könnyelmű életmódja, vagy az üzleti világban rosszul mozgó örökös könnyen veszélybe sodorhatja a vállalatot. Ráadásul Magyarországon épp most érkeztünk a családi vállalatok számára a legnagyobb konfliktust okozó első generációváltási hullámhoz. Ha rosszul sikerül, az a hazai gazdaságot is negatívan befolyásolja.

Ne a papírkosárba dobjuk a pénzt!

A technika lehetővé teszi, hogy a cégek leszorítsák adminisztrációs költségeiket, de a felmérések mégis azt mutatják, hogy a dokumentumokat a papírkosár kezeli, az ERP-t drágállják, a felhőről pedig azt hiszik időjárási jelenség. Ideje felnőni!

EKÁR: még nem tökéletes

Habár már egy hónapja működőképes az elektronikus árukövetési rendszer, az még mindig magán viseli a rapid bevezetés nyomait. A következményeit pedig a vállalkozások tapasztalják, bár nem egyformán: van, ahol plusz munkaerőt vettek fel, van, ahol informatikai fejlesztésbe fogtak és van, ahol semmi gondot nem okoz a rendszer.

Feláll, vagy meghal

Amikor ezt olvassa, nagy valószínűséggel éppen ül – mint ahogy teszi ezt évente 2032 órában, sok más emberhez hasonlóan. A Szilícium-völgyben viszont már azt mondják, az ülés az új dohányzás. Ötleteket adunk, hogyan tudna egészségesebben dolgozni.

Sorozatajánló: kockafejeknek áll a világ

Az HBO Silicon Valley című sorozata a technológiai innováció mögötti emberi ügyetlenségeket és jellemhibákat karikírozza. A maga hollywoodi módján azonban pozitív mitológiát épít. Illetve programoz.