Túlélni minimálbérből

2019. január 22. kedd - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

Számos országban az év elején újratervezik és számolják a minimálbért, de nem mindenhol átlátható, illetve nyilvános annak (ki)számolása és törvényi szabályozása. Ilyen például Olaszország, Svájc, Szingapúr és az északi országok. S talán a legfontosabb kérdés mindenhol, hogy fedezhetőek-e a szükségletek a minimálbérből?

A Picodi.com elemzői górcső alá vették a nyolc alapvető élelmiszer- és termékcsoportot mintegy 52 országban, és összehasonlították az aktuális minimálbér összegével. Kiderült, hogy egyes országokban még egy igen szerény vásárlói kosár is nehezen állítható össze. Nézzük, hogy teljesített Magyarország ebben a felmérésben a többi országhoz képest. (Idén januártól csaknem 150 ezer forint a hazai bruttó minimálbér.)

Kinek jár a garantált bérminimum?
Azt már megszokhattuk, hogy a minimálbérek és a garantált bérminimum összege évről évre emelkedik. Így van ez 2019-ben is. Az azonban nem mindig egyértelmű, hogy kinek is jár a magasabb bérminimum? Az Érthető Jog blog legfrissebb bejegyzésében Kocsis Ildikó ügyvéd erre a kérdésre is választ ad.

Alapvető élelmiszerek árai

A minél pontosabb eredmény érdekében egy általános, mind a 8 alapélelmiszer csoportot (kenyér-pékáru, tej, rizs, tojás, hús, zöldség és gyümölcs) magába foglaló képzeletbeli vásárlói kosarat állítottunk össze. Annak ellenére, hogy ez egy igen rövid és szerény lista, egy felnőtt napi tápanyagszükségletét fedezik a felsorolt élelmiszerek. Áraik alakulását világszerte, folyamatosan figyelemmel követik.

Magyarországon, az alapvető élelmiszerek kb. 22 512 forintba kerülnek.

  • Tej (10 l) — 2208 Ft
  • 10 kenyér — 1973 Ft
  • Rizs (1,5 kg) — 437 Ft
  • Tojások (20 darab) — 834 Ft
  • Sajt (1 kg) — 1669 Ft
  • Hús (6 kg) — 11112 Ft
  • Gyümölcsök (6 kg) — 2171 Ft
  • Zöldségek (8 kg) — 2117 Ft

minimalber1

A minimálbér és a fogyasztói árak aránya

2019. január 1-től a nettó minimálbér Magyarországon 99 085 forint. Az átlagos fogyasztói árakat figyelembe véve ennek az összegnek a 22,7%-át kell minimum élelmiszerre fordítani. Ezzel az aránnyal Magyarország a 27. helyet foglalja el a vizsgált 52 ország listáján.

Felmérésünk szerint a legkedvezőbb minimálbér Ausztráliában, Írországban és Angliában található. A helyi fogyasztói árakat figyelembe véve kiderült, a fenti kosár a minimálbér 7 százalékát teszi ki. Magyarország mögött végzett a rangsorban többek között Indonézia (38. hely), Pakisztán (40. hely), Oroszország (42. hely) és India (50. hely).

A lista végén kullog Fülöp-szigetek és Nigéria – itt a legrosszabb a helyzet. Az utóbbi országban még a fenti, rettentően szerény fogyasztói kosarat sem fedezi az ott megállapított minimálbér.

minimalber2