Trump perli legnagyobb német hitelezőjét

2019. május 02. csütörtök - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump amerikai elnök és családja perli a Deutsche Bankot, mert az számukra veszélyes pénzügyi adatokat adott ki a washingtoni törvényhozásnak.

A nagy német pénzintézet korábban a Trump-vállalkozások egyik fő hitelezője volt s így (az előzmények tükrében) felmerült a gyanú, hogy a Trump-család orosz kapcsolatai pénzügyi téren is tetten érhetők, orosz oligarchák pénzt moshattak az elnök vállalatainak segítségével.

donald trump

fotó: flickr/gage Skidmore

A 90-es évek végén, Trump csődjét követően, a Deutsche Bank volt az egyetlen, amely még több száz millió dolláros hitelt nyújtott fontos ügyfelének, aki ebből 130 millióval máig tartozik.

A demokrata párti többségű amerikai törvényhozás – eddig – hiába szorgalmazta, hogy Trump hozza nyilvánosságra az elmúlt évek adóbevallásait. Ő az első amerikai elnök, aki ezt megtagadja.

Alkalmasint jó okkal, hiszen sok minden került már nyilvánosságra arról, hogy ugyancsak

Amíg nem dolgozik, addig sem árt
Donald Trump amerikai elnök napi munkaidejének 60 százalékát „magánidejének” tekinti. Ezekben az órákban lakásában ül, TV-t néz, twittereket küldözget – de órákat tölt azzal is, hogy szépítse magát.

ingatlanbefektető apja, majd ő adócsalásokkal is vetették meg vagyonuk alapjait. A korábbi ilyen vádakra Trump azzal válaszolt, hogy hát „éppen ügyes volt”, és kihasználta az adóelkerülés lehetőségeit. A törvényhozás most egyébként más amerikai nagybankok vezetőit is megidézte, hogy a Trump-család üzleteiről kérdezzek ki őket.

A Kongresszus demokratái most ugyancsak vitatott pénzügyi húzásai felől próbálják felderíteni az elnök anyagi helyzetét. Erről eddig annyi hírlett, hogy (amint volt ügyvédje kihallgatásán állította) sokkal kevésbé gazdag, mint azt állítja. Trump alaptalan, politikai hátterű akciónak minősítette a kongresszusi vizsgálatokat. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)