Trump magát lövi lábon a vámokkal

2018. július 04. szerda - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben Amerika további vámokat vezet be az importált autókra és alkatrészekre, azzal saját gazdaságának árt – egyúttal kiprovokálja az EU ellenintézkedéseit, amelyek 290 mrd. dollárba kerülhetnek az USA-nak.

Ez áll az Unió állásfoglalásában, amellyel Donald Trump amerikai elnök kijelentéseire reagált, miszerint 25 százalékos védővámot vethetnek ki az importált járművekre és alkatrészekre. Az EU szerint ilyen intézkedés 13-14 mrd. dolláral csökkentené az USA nemzeti össztermékét és nem javítaná fizetési mérlegét.

Célkeresztben - Kép: Pixabay

Célkeresztben – Kép: Pixabay

A vámok ugyanis az alkatrészek révén növelnék az amerikai autógyártók költségeit, csökkentve versenyképességüket, a fogyasztóknak pedig magasabb árat kellene fizetniük a kocsikért.

Ezt a negatív hatást még jelentősen növelnék az EU “valószínű ellenintézkedései”, írják. Az USA évente 294mrd. dollár értékben importál autókat és alkatrészeket, ebből  58 mrd. dollár értékben az Unióból.

Így cselezi ki a vámokat a Harley
Trump amerikai elnök pár héttel megválasztása után a Harley-Davidson főnökével fényképezkedett a Fehér Ház kertjében és támogatást ígért a patinás amerikai motorkerékpármárkának. A Harley most viszont Trump vámháborúja miatt már külföldről szállít Európának és leépíti az amerikai termelést.

A utóbbi vonatkozásban hasonló mértékű ellenintézkedések várhatók és azok érintenék az EU-ba irányuló teljes amerikai kivitel 19 százalékát. Az Unió és más államok hoztak már ellenintézkedéseket az acélkivitelükre kirótt amerikai védővámok miatt, de ezek a fentieknél jóval kisebb nagyságrendben mozognak.

Az EU részéről arra is emlékeztetnek, hogy uniós cégek tavaly csaknem 2.9 millió autót gyártottak az USA-ban, ami a teljes amerikai termelés 26 százalékát teszi ki. A BMW, a VW és a Daimler csaknem 120.000 munkahelyet tart fenn az amerikai iparban, további 420.000-et a kocsik és alkatrészek eladásában.

Ugyanakkor az uniós gyártók amerikai termékeik 60 százalékát exportálják, ezzel hozzájárulnak az ország fizetési mérlegének javításához.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.