Trump lehet a megoldás a háttérhatalom ellen

2018. november 10. szombat - 14:06 / kfarkas
  •    

Az OPEC a világ legnagyobb kartellje, amely kézben tartja az egyik legértékesebb nyersanyagot. A kőolaj-kitermelő országokat tömörítő szervezet azonban szembekerült azzal az egyetlen emberrel, akivel senki sem szeretne: Donald Trumppal.

A háttérhatalomban hívő összeesküvés-elméletek kiagyalóinak csak Bécsbe kell utazniuk, ha meg akarják nézni, hol székel az a szervezet, ahol tényleg csak néhányan döntenek a világ sorsáról. A Helferstorferstraße 17 alatt található ugyanis az OPEC, a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezete (Organization of the Petroleum Exporting Countries).

A 12 országot tömörítő szervezet tagjai Algéria, Angola, Gabon, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Ecuador. A szervezettel szorosan együttműködik Oroszország is, így ez a kartell összességében a világ ismert olajkészleteinek kétharmadát, kitermelésének és exportjának több mint felét kontrollálja. Az OPEC tehát jelentős mértékben képes befolyásolni a kőolaj világpiaci árát és ezzel minden más ország gazdaságának alapját is. Ezt a fegyvert pedig előszeretettel használják is.

olajkút

Kép:Freeimages.com

A múltban az OPEC egészen elképesztő hatalommal rendelkezett, az 1973-as jom kippuri háború miatt a tagországok (illetve akkor még OAPEC-országok) olajembergót vezettek be az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán ellen. A féléves embargó alatt a nyugati világ először szembesült a kőolaj stratégiai jelentőségével. A krízis csúcsán egy ideig például Amerikában a páros napokon csak a páros számra végződő rendszámú autók tankolhattak, míg a páratlan dátumokon a páratlan rendszámúak.

Most azonban repedések mutatkoznak a legendás erejű szervezet egységén. A legnagyobb kitermelő Szaúd-Arábia ugyanis jelenleg éppen azt vizsgálja, hogy milyen hatása lenne a kőolaj piacára, ha a szervezet megszűnne – jelentette a Wall Street Journal. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sivatagi királyság kilépne az OPEC-ből, de a kutatásnak már a puszta léte komoly problémákra mutat rá.

Nyomás az olajmultikon: hagyják a földben a készleteket
A felelősségteljes befektetési alapok sorra válnak meg olajipari részvényeiktől. A részvényesek és fogyasztók egyaránt nyomást gyakorolnak az olajmultikra, hogy hagyják a földben a fosszilis készleteket. Sok helyen már nem gazdaságos az erőforrások kitermelése.

A kőolaj ára október óta megint lefelé tart – elsősorban amiatt, hogy az amerikai szankciók Irán ellen nem hozzák meg a várt hatást. Alig egy hónap alatt 17 százalékkal esett a nálunk is irányadó Brent hordónkénti ára, 71 dollárra. Ez persze még nem ok a pánikra, de az OPEC országok a Bloomberg értesülései szerint novemberben újabb gyűlést terveznek, amelyben a 2019-re vonatkozó kitermelési terveket vitatnák meg, előreláthatóan csökkentve a termelést, hogy ezzel kurblizzák fel a csökkenő árakat.

Csakhogy emiatt Donald Trump amerikai elnök egyre hangosabban tiltakozik. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök személyesen a szaúdi koronahercegre, a törökországi emigráns újságíró meggyilkolása miatt nemzetközileg védekezésre kényszerülő Mohammed bin Salmanra gyakorol nyomást, hogy elkerüljék, vagy moderálják a beavatkozást az árakba. A kutatás tehát akár arra utaló jel is lehet, hogy Rijád már az OPEC utáni időkre készül, mert ha Szaúd-Arábia – akár amerikai nyomásra, akár más okból – kilépne a szervezetből, az OPEC legnagyobb tagjának távozásával piaci szerepének legnagyobb részét elveszítené. Így éppen Donald Trump lehet az az ember, aki az eddigi status quo-t felrúgva ellehetetleníti a „háttérhatalom” egyik legfontosabb szervezetét.