Tovább csökkent a teljesítmény

2011. november 17. csütörtök - 09:56 / PP/MTI
  •    

A nagyberuházások hiánya és a lakásépítések visszaesése csökkentette szeptemberben is az építőipari termelést, amelynek volumene 12 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, és az előző havihoz képest is 2 százalékkal csökkent. Az év első kilenc hónapjában a termelés 10,6 százalékkal maradt el a 2010 azonos időszakitól.

Az építőipari termelés szeptemberi, 12 százalékos mérséklődését elsősorban a nagyberuházások hiánya és a lakásépítések visszaesése okozta. A csökkenésben a két építményfőcsoport teljesítménye eltérő szerepet játszott. Nagyarányú, 23 százalékos visszaesést figyelt meg a KSH az épületek építésében, az egyéb építmények építése viszont 1,4 százalékkal magasabb volt, mint az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázis. A kismértékű emelkedéshez útépítési és vasút-korszerűsítési munkák is hozzájárultak. Szezonálisan kiigazított indexek alapján szeptemberben az épületek építésének volumene 7,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal magasabb volt az augusztusinál. (A hazai elemzői várakozásokkal nagyjából megegyezett a magyar GDP harmadik negyedéves adata, londoni elemzők a jelzettnél kisebb mutatót vártak.)

A trend változatlan
Augusztusban az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 12,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan kiigazítva az előző havinál 1,6 százalékkal volt magasabb, az év első nyolc hónapjában pedig 10,9 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól. A KSH adatai szerint augusztus végén a jövőbeli építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Tavaly szeptemberben az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 2,8 százalékkal esett vissza.

Az év első kilenc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 12,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – mintegy ötödével esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények ágazat termelése 10,8 százalékkal meghaladta a 2010. szeptemberi alacsony szintet, a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – viszont 19,7 százalékkal elmaradt a 2010. azonos időszakitól.

Ez év szeptember végén a jövőbeli építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene 39,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel ezelőttinél, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 41,3 százalékkal, az egyéb építményeké 37,8 százalékkal esett vissza. A szeptemberben kötött új szerződések volumene az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,4 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötött új szerződéseké pedig 9,8 százalékkal mérséklődött. Az év első kilenc hónapjában az építőipari vállalkozások 22,4 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipar termelői árai idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az emelkedés 0,7, az egyéb építmények építése ágazatban 2,7 százalék. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban átlaghoz közeli, 1,9 százalék növekedés mutatkozott. Az építőipar árai az előző negyedévinél 0,2 százalékkal voltak magasabbak.