Tovább nőhetnek a bérek a versenyszférában

2018. április 20. péntek - 10:15 / piacesprofit.hu
  •    

2018 februárjában is folytatódott a dinamikus bérkiáramlás. A keresetek 11,9 százalékos bővülése némiképp alulmúlja a várakozásokat, összességében azonban továbbra is rendkívül kedvezőnek nevezhető az összkép -az iNG összeállítása szerint.

 

A versenyszférában 10,7 százalékkal, a közszférában pedig 14,5 százalékkal nőttek a bérek. A kedvező folyamat mögött a minimálbér emelése mellett a munkaerőhiány, valamint az állami szférában zajló bérrendezés áll.

Kép: sxc

Kép: sxc

Átlag felett nőtt a bér az energetika és vízellátás szektorban, valamint a szállítás, raktározás és az ingatlanügyletek területén. A nem havi rendszerességű keresetek ismét jelentős mértékben, közel 20 százalékkal bővültek országos átlagban.

A munkaerő iránti igény továbbra is magas, hiszen az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 125,3 ezer fővel nőtt a foglalkoztattak száma, mindeközben a közfoglalkoztatottak létszáma 45,1 ezer fővel, 142,1 ezerre esett.

Előre tekintve a nem enyhülő akut munkaerőhiány, a folytatódó bérrendezések és az állami szféra jutalom-kifizetései a következő hónapokban tovább emelhetik a bérnövekedés ütemét. A legfrissebb hírek alapján a versenyszférában átlagosan 12-13 százalékos béremelésre lehet idén számítani.

Merre mennek a bérek a továbbiakban

A K&H Bank részletes adataiból látszik, hogy a költségvetési szférában az átlagos 12,9 százalékosnál magasabb, 14,9 százalékos volt a növekedés az év első két hónapjában. Ez részben azzal magyarázható, hogy a közfoglalkoztatottak fizetése is nőtt” – értékelte az adatokat Németh Dávid vezető elemző.

A szakember szerint a következő hónapokban lassulhat a bérdinamika, részben a magas bázisadatok miatt. Kérdés persze, hogy milyen tempóban növekednek majd a bérek márciusban és áprilisban. „A jelenlegi kilátások alapján a nettó és bruttó bérek éves átlagban 10 százalékkal emelkedhetnek, a reálbéreknél pedig 8 százalékos növekedés várható” – fogalmazott a K&H Bank elemzője.

A szakember azt is elmondta, hogy a bérstatisztikával párhuzamosa publikált friss létszámadatokon látható a konjunktúra.

Februárban az alkalmazásban állók száma a teljes gazdaságban 1,4 százalékkal nőtt. Az iparban ennél jóval nagyobb, 2,8 százalékos volt a létszámbővülés, a turizmust felölelő szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban 5,2 százalékkal, az építőiparban pedig több mint 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel
Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.