Tovább csökkenhet a munkanélküliség

2016. április 28. csütörtök - 15:04 / PP/MTI
  •    

A KSH adatai szerint 6 százalék közelébe csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon az első negyedévben. A Takarékbank és az Erste makroelemzői munkanélküliség további csökkenésére, éves szinten akár 6 százalék alatti munkanélküliségi rátára számítanak.

csökkent a munkanélküliség

Kép: SXC

Az első negyedévben 6,1 százalékos volt a munkanélküliség a 15-64 éves korosztályban, tovább csökkent az előző negyedévi 6,2 és az egy évvel korábbi 7,8 százalékossal összehasonlítva – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 15-74 évesek munkanélküliségi rátája pedig 6,0 százalékra csökkent, 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 15-64 éves férfiak között a munkanélküliek száma 39 ezerrel, 1,8 százalékponttal 6,0 százalékosra csökkent. A nőknél is azonos mértékben javult az arány, 36 ezerrel kevesebben vannak állás nélkül, ami 6,1 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtés révén lassan tovább csökkenhet, nyár közepén akár 5,5 százalékra is mérséklődhet, mielőtt az év vége felé visszaemelkedik 6 százalék közelébe. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál – tette hozzá.

A január-márciusi időszakban a foglalkoztatási ráta 56,7 százalékra emelkedett. Az Eurostat által kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatottság meghaladta a 65 százalékot. A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése látható, ennek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már munkaerőhiányt jelent. Mindez pedig fokozódó béremelkedést vonhat maga után – vélekedett a szakértő.

Kik után kapkodnak két kézzel a cégek?
Egyre fokozódik a szakemberhiány a magyar gazdaságban és ezzel párhuzamosan a bérek is emelkedésnek indultak. Megmutatjuk, hogy a munkaerőhiánytól leginkább érintett ágazatokban idén kiknek áll a zászló.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az év első három hónapjában folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta, a januári 6,2 százalékról, márciusban 6 százalékra mérséklődött. A következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése, a tavalyi 6,8 százalékos szintről az idén átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

Az elemző úgy fogalmazott: a munkanélküliségi ráta első negyedévben mért csökkenését segítette, hogy egy év alatt több mint 18 százalékkal, 208 ezerre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, a belföldi elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma pedig 2,6 százalékkal, 3 millió 934 ezerre emelkedett. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a 25 és 54 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája elérte a 81 százalékot, addig a fiatalkorúak körében (15-24 év) csupán 26,8 százalék volt.

Végre a fizikai munka sem szégyen
Megduplázódott a szakmunkára és fizikai munkára jelentkezők száma a tavalyi évhez képest. De van is rájuk kereslet: több cég hirdet meg pozíciókat és csaknem 30 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma is – derül ki a Profession negyedéves jelentéséből.