Több pénzt kereshetünk az idén

2015. február 12. csütörtök - 20:23 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén. Átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható Magyarországon 2015-ben, ami a rendkívül alacsony, 0,3 százalékosnak ígérkező infláció mellett 2,3 százalékos reálbér növekedés lehet.

Kép: Pixabay

Európában összességében a bérek átlagosan 3,1 százalékkal fognak nőni, ami az 1,5 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos reálbér emelkedést hoz majd. A magyarországihoz hasonló mértékben, 2,5 százalékkal Görögországban és Olaszországban növekednek a reálbérek idén, míg Lengyelországban 2,7 százalékos emelkedés várható. Három százalék és afeletti mértékben Litvániában, Romániában és Bulgáriában növekednek a reálbérek a Hay Group előrejelzése szerint. (Bár a legtöbb magyar még nem érzi a fellendülést.)

Ezeket a számokat a tanácsadó cég szerint tovább javíthatja, ha a tartósan alacsonyan maradó üzemanyagárak miatt a megélhetési költségek tovább csökkennek. A legnagyobb, 9 százalékos béremelésnek Európában a törökök örülhetnek majd, ezt viszont szinte teljes egészében elviszi a 8,9 százalékosra várt infláció. Világszerte a bérek átlagosan 5,4 százalékkal nőnek 2015-ben, ami enyhe emelkedés a 2014-es 5,2 százalékoz képest.

A felmérés készítői kiemelik: a korábban dinamikusan fejlődő országokban, mint Brazília, Oroszország és Ukrajna számottevő lassulás várható. Ezekben az országokban az alkalmazottak 6 és 7 százalék közötti béremelést várhatnak, de az infláció mindenütt szinte bizonyosan meghaladja ezt a mértéket. „A reálbér most ugyan emelkedik Európában, de azokban a kulcsfontosságú fejlődő országokban, amelyek az elmúlt 10 év növekedésének motorja voltak, a fizetések vásárlóereje csökkenni fog” – figyelmeztetett Ben Frost, a Hay Group brit tanácsadója. A magyarországi adatok a Hay Group Magyarország 492 cégre kiterjedő kutatásán alapulnak, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza.

Jól jön nekünk az olcsó olaj
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – bár 2014-ben átmenetileg kiugróan gyors, kb. 3,2 százalékos lehetett a növekedés – a már a tavalyi harmadik negyedévben elkezdődött fékeződés 2015-2016-ban is folytatódni fog; idén 2 százalék körüli GDP-bővülés várható. Az olaj világpiaci árának – elsősorban politikai okokból történő – zuhanása következtében azonban javulnak a külkereskedelmi cserearányok, s így a korábban gondoltnál is alacsonyabb infláció és ezzel nagyobb fogyasztás, továbbá kedvezőbb külső egyensúly valószínű.