Többet keresnek idén a vállalatok

2016. június 16. csütörtök - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

A tavalyi eredményekhez képest idén nagyobb árbevételre és magasabb profitra számítanak a hazai nagyvállalatok. A kedvező pénzügyi várakozások elsősorban az exportpiacokon várható élénkülésnek köszönhetők, mivel belföldön inkább stagnálásra számítanak a cégek.

emelkedhet a külkereskedelmi többlet

Kép: Pixabay

A K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredményei alapján a hazai nagyvállalatok növekvő árbevételre és profitra számítanak a következő egy évben. „Jelenleg a vállalatok 42 százaléka számít árbevétel-növekedésre, ami a teljes nagyvállalati szektor szintjén 2,9 százalékkal nagyobb bevételt jelent. A tavaly év végén jellemző 2 százalékos várakozáshoz képest ez a kiugró eredmény leginkább az export várt erősödésének köszönhető, mivel a belföldi értékesítésben csupán 2,5 százalékkal, az exportban azonban 4 százalékkal nagyobb árbevétellel terveznek a cégek” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Üzleti Ügyfelek divíziójának a vezetője.

A kkv-k körében inkább hullámzó a bizalom, és a várakozások sem annyira pozitívak.

„A vállalatok nyereségvárakozása ugyan elmarad az árbevétel-emelkedés mértékétől, az elmúlt háromnegyed évben jellemző javuló trend azonban jól láthatóan tovább folytatódik. Az előző negyedév 2 százalékos várakozásához képest jelenleg átlagosan 2,2 százalékos profitnövekedésre számítanak a cégek a következő egy év során – mondta el a Peter Roebben. – Iparáganként azonban igen jelentős eltérések vannak, hiszen az ipari és szolgáltató cégek 3 százalékot is meghaladó (3,4% és 3,6%) nyereségbővüléssel számolnak, míg az agrárszektorban erősen az átlag alatti profitnövekedést terveznek (0,2%)” – hangsúlyozta a szakember.

Adóemeléstől tartanak a vállalkozások
A kkv-k leginkább pénzügyi eredményeikben, versenyhelyzetükben és a munkaerővel kapcsolatban várnak pozitív változást, míg a közterheket illetően rosszabb helyzetre számítanak – derül ki a K&H kkv bizalmi index eredményeiből.