Titokban kaptak százmilliókat a bankvezetők!

2009. február 13. péntek - 06:25 / PP/MTI
  •    

A tavaly 27 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó Merrill Lynch befektetési bank, amit a Bank of America átvett az év elejével, titokban előrehozott premizálást hajtott végre. Összesen 3,6 milliárd dollárnyit osztott ki decemberben dolgozóinak, közülük mintegy 700 vezetőt legalább 1-1 millió dolláros bónusszal jutalmaztak.

Erről a New York-i főügyész tájékoztatta levélben az amerikai képviselőház illetékes bizottságának az elnökét. A The Wall Street Journal című üzleti lap úgy tudja, hogy a legmagasabb szintű vezetők – négyen – összesen 121 millió dollárral gazdagodhattak a ház jóvoltából. Ez nem csak a teljesítménybónuszt, hanem a végkielégítést is tartalmazta. Ezen kívül 14 másik vezető legalább 10 millió dolláros prémiummal gyarapodhatott.

John Thain, a válság kirabbonásakor megroggyant Merrill volt elnöke négy felsővezetővel egyetemben tavaly december elején közölte, hogy lemondanak prémiumukról. Thain korábban elutasította a feltevést a jutalmak titkos kifizetéséről. Azt mondta, hogy a házat megmentő Bank of America pénzintézettel mindent egyeztettek a javadalmazások feltételeiről, abban meghatározták, hogy lehetségesek a prémium-kifizetések. A 2008-as év alapján a kifizetések időzítése pedig azért esett még 2008-ra, mert a brókerház 2008 végével megszűnt.