Tényleg nekiállnak a közmunka leépítésének

2017. március 10. péntek - 15:50 / PP/MTI
  •    

A mostani közel kétszázezer közfoglalkoztatottból hosszabb távon 100-150 ezer embert terelnének vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A változások 2018 nyarától jönnek, és az ígéret szerint a cél, hogy reális és tartós alternatívát kínáljanak számukra.

A közfoglalkoztatás statikusságát meg kell változtatni és minél több közfoglalkoztatottat ki kell vezetni a valós munkaerőpiacra – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter MTI-nek.

Az elkövetkezendő időszakban 40 milliárd forint felhasználásával a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedésekkel a kormány fokozatosan 150 ezerre akarja csökkenteni a közfoglalkoztatottak létszámát a múlt év végén regisztrált 197 ezerről. A kormány célja, hogy a közfoglalkoztatottak számának fokozatos csökkentésével is biztosítsa a versenyszféra számára szükséges munkaerőt – tette hozzá. (Idén márciusban ismét elindult a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amelyben elhelyezkedési juttatást, “egyfajta bónuszt” kaphatnak a versenyszférában a közfoglalkoztatási jogviszony vége előtt munkát találók.)

A miniszter elmondta, 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni. A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban – közölte.

Ha van, az a baj, ha nincs, az a baj
Naivitás azt gondolni, hogy a magasabb minimálbérrel a közmunkával érintett réteg egyszerűen „átvezényelhető” az elsődleges munkaerőpiacra – írja a Policy Agenda. Már csak azért sem, mert az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint a közmunka függőséget okoz.
A Policy Agenda elemzése szerint bár a közfoglalkoztatási program sok gondot okoz, leépíteni káros hatásai ellenére sem egyszerű.

Varga Mihály hangsúlyozta, a 25 év alatti fiatalok ezentúl csak abban az esetben kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget – ismertette a kormány döntését a miniszter.

A kormány által elfogadott javaslatok eredményeként hosszabb távon 100-150 ezer embert szeretnének átterelni a versenyszféra munkahelyeire – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért felelős helyettes államtitkára a vg.hu-nak. Elmondása szerint a cél, hogy az új rendszerben minden érintettel többet és alaposabban foglalkozzanak a szakemberek. Készüljenek egyfajta mélyinterjúk, amelyek során kiderülhet, hogy az érintettnek például mi a motivációja, milyen képességei vannak, amelyekre lehet építeni.

“Az idén negyven milliárd forint visszakerül a közfoglalkoztatási büdzséből a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba, amelynek jelentős részét olyan szakemberekre és humánerőforrás-szolgáltatásokra szeretnénk fordítani, akik és amelyek el tudják látni ezeket a feladatokat. Szeretnénk például mentorokat is alkalmazni, akik végig tudják követni az érintettek útját. Nem az a célunk, hogy hirtelen minél több embert átirányítsunk az elsődleges munkaerőpiacra, ahonnan aztán pár hónap múlva regisztrált álláskeresőként térnek vissza és kezdik az egészet folyamatot elölről, hanem reális és tartós alternatívát szeretnénk nyújtani a számukra” – mondta.