Tényleg jöhet a kétsebességes EU

2017. március 02. csütörtök - 09:37 / piacesprofit.hu
  •    

Elindult a vita az Európai Unió jövőjéről az Európai Parlamentben. Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke öt lehetséges forgatókönyvet mutatott be. Feltehetőleg kicsi az esély arra, hogy a változatlan politika mellett voksol majd az Unió.

Az Európai Parlamenti képviselők a szerdai vitában mondtak véleményt Juncker bizottsági elnök által ismertetett fehér könyv öt lehetséges forgatókönyvéről. Voltak, akik üdvözölték, hogy a Bizottság több lehetséges utat mutatott fel, mások kritizálták, hogy nem tűzött ki egy irányt.

Antonio Tajani az EP elnöke a vita elején úgy fogalmazott, hogy az EU jövőjéről szóló vitának folytatódnia kell. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Római Szerződés aláírásának hatvanadik évfordulója alkalom arra, hogy az intézmények jobban odafigyeljenek a polgárok aggodalmaira.

Jean-Claude Juncker 5 lehetséges forgatókönyvet ismertetett az európai – 27 tagú – együttműködés jövője kapcsán. „Az a feladatunk, hogy megmutassuk, mire képes és mire nem képes Európa” – mondta, példaként említve, hogy nem lehet a fiatalkori munkanélküliségéért egyedül az EU-t hibáztatni. „Nem ígérhetjük a csillagokat. Néha a legtöbb, amit tehetünk, hogy egy látcsövet kínálunk.”

uniós zászló

Kép:EU

Az öt forgatókönyv:

“Folytatjuk, ahogy eddig”,

“Csak közös piac”,

“Többsebességes EU”,

“Kevesebbet hatékonyabban”, és

“Együtt sokkal többet.”

„Nem mondom el, én melyik utat követném, mert a döntés nem az enyém” – mondta az elnök, aki az EP, a nemzeti parlamentek és az állampolgárok bevonásával szeretné a vitát tovább folytatni. A Bizottság szeptemberig, az Unió helyzetéről szóló éves beszédig várja a visszajelzéseket.

A témához az alábbi magyar képviselők kívántak hozzászólást fűzni:

Ujhelyi István (S&D, MSZP): „Az európai közösség stabilitása és benne Magyarország biztonsága, valamint jövője csakis egy erős és szorosabban együttműködő Európai Unióban garantálható. Nem engedhető meg, hogy a kétsebességes modell megvalósulása esetén az Orbán-kormány populista, EU-ellenes politikájának hibája miatt Magyarország a leszakadók közé tartozzon. Mi, a „European ReUnion” című vitairatunkban pontos és világos javaslatokat adunk az EU hatékony átalakítására.”

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): “A Fehér Könyvben vázolt reform-törekvések közül a szociális, ill. a fiskális unió megvalósításához közelebb vivő, a társadalmi igazságosságot jobban érvényesítő változtatások jelentenék a legnagyobb hozzájárulást az európai integráció minőségi megújulásához. Nem véletlen, hogy Orbán és az európai egységesülést ellenző többi nacionalista, populista politikus éppen ezeket támadja a leghevesebben.”

Molnár Csaba (S&D, DK): Európa idén 60 éves. A márciusi római ünnepségen új fejezetet kell nyitnunk. Európának kizárólag az emberek jólétére és biztonságára kell koncentrálnia. Minden politikánkat az kell, hogy vezérelje: az emberek jobban és biztonságban éljenek. Ez a garanciája, hogy az európai álmot – miszerint a gyermekek jobban élnek, mint a szüleik – újra ébresszük, a szélsőséges pártok Európa-ellenes támadásait elhárítsuk.

Jávor Benedek (Zöldek, PM): Juncker beszéde alapján a többek közt a magyar kormány által folytatott, napi érdekek vezérelte populista politika eredményeként valós veszéllyé vált a többsebességes Európa kialakulása. Ez súlyos csapás lenne Magyarország számára. Magyarország felzárkózási álmai, amelyek részben az EU, részben a magyar kormányok hibái miatt csatlakozásunk óta sem váltak valóra, ezzel végleg szertefoszlanának.

Balczó Zoltán (független, Jobbik): “Jean-Claude Juncker az EU jövőjére vonatkozóan öt, már ismert forgatókönyvet vázolt fel anélkül, hogy bármelyiket értékelte volna. Nem tudhattuk meg tehát az Uniót irányító testület álláspontját Európa jövőjéről, így a beszédnek különösebb értelme nem volt. Annyi konkrétumra futotta csupán, hogy elítélte a patrióta nacionalizmust, ami egyébként egy fő brüsszelitától nem meglepő.”