Tavaly még hatmillióért is lehetett kapni lakást Budapesten

2019. január 07. hétfő - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

A 2018-as év is bővelkedett különlegesebbnél-különlegesebb ingatlanokban, amelyből a Duna House összeválogatta a „legeket”, legyen szó akár a legolcsóbb, akár a legdrágább, legkisebb vagy épp a legnagyobb otthonról, amelyet 2018-ban értékesítettek.

Bármely hihetetlennek tűnik, Budapesten már 6 millió forintért is lehetett lakást találni még tavaly. Igaz, nem egy luxusvillát kapott a vevő ezért az összegért, de egy lakható állapotú, 30 négyzetméteres, könnyűszerkezetes téglaingatlan tulajdonosa lett a XXI. kerületben. A legdrágább fővárosi ingatlan viszont 73-szoros áron, azaz 440 millió forintért kelt el a II. kerületben. A 600 négyzetméteres, 6 hálószobás, liftes családi házban természetesen saját teremgarázs és úszómedence is helyet kapott. Lakások között is lehetett válogatni 200 millió forint felett, egy 250 millió forintért eladott közel 120 négyzetméteres I. kerületi lakásnál, a luxus kivitelezés mellett és az 50 nm-es teraszról látható csodálatos látvány miatt is kellett 2 millió forint feletti négyzetméterárat fizetni.

Mire elég a CSOK, ha lakást veszel?
Egy szobával nagyobb lakást vehetnek az újlakás-vásárlók Budapesten, de használt lakásra a vidéki városokban is csak egy extra félszobát is kapnak a CSOK-támogatás összegéért.

A legkisebb vásárolt lakás csupán 8 négyzetméteres volt, amely XIII. kerület belvárosi részén található. A legnagyobb ingatlan pedig, amelyet 2018-ban a Duna House értékesített, egy 800 négyzetméteres épület volt Komárom-Esztergom megyében, amely méretéből kifolyólag a jövőben alkalmas lehet panziónak, társasháznak, nyugdíjasotthonnak, munkásszállónak is.

Teljes piac

A válság utáni 2017-es rekordszámú ingatlan-adásvételt a tavalyi forgalom nagy valószínűséggel meghaladta. A panellakások ára évről évre közelíti a használt téglaingatlanok árát, sőt, vidéken a két lakástípus négyzetméterárának átlaga már közel azonos. A fővárosban a téglalakások 24,8 százalékkal drágábbak, mint a panelek, de ez a különbség egy évvel korábban még 28 százalékos volt. Az idei év elején a Duna House 10 százalék körüli áremelkedést jósolt 2018-ra, amely beigazolódni látszik. Az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek. Az élénk piacot alátámasztja, hogy az értékesítéshez szükséges idő is folyamatosan csökkent, paneleket már 2-2,5 hónap alatt el lehet adni, míg a téglaingatlanok tulajdonoscseréjéhez 3-4 hónapra van szükség, a legfrissebb adatok szerint.

Az eladott ingatlanok közül a használt téglalakások ára nőtt legkisebb mértékben. Budapesten 14,2 százalékos növekedés után 2018-ban 553 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vidéken 7,7 százalékos emelkedést követően 234 ezer forint volt az átlag. A házak drágulásának mértéke nem sokkal tér el a használt téglalakásokétól, Budapesten 14,7 százalék, vidéken pedig 10,7 százalék volt ennek nagysága. Az átlagos négyzetméterár azonban messze elmarad a téglaingatlanokétól, a fővárosban 366 ezer, míg vidéken 147 ezer forint a 2018-as átlag. A panellakások négyzetméterárának növekedése igazán nagymértékű volt, Budapesten meghaladta a 20 százalékot (21,5%), de vidéken is ennél a típusnál volt a legnagyobb mértékű az áremelkedés (12%). Így továbbcsökkent a panellakások és a téglaingatlanok ára közötti különbség, vidéken gyakorlatilag ugyanannyit kellett a két típusért fizetni (232-234 ezer Ft/m2). Budapesten a panelek átlagos négyzetméterára már bőven 400 ezer forint fölött jár.