Tavaly is Európából jött a legtöbb fejlesztési segély

2019. április 12. péntek - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az előzetes adatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának. Az OECD jelentése azt is mutatja, hogy a menekültek számának jelentős csökkenésével milliárdokkal mérséklődtek a rájuk fordított európai kiadások.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előzetes adataiból az derül ki, hogy az uniós intézmények és a tagállamok által együttesen nyújtott hivatalos fejlesztési támogatás 2018-ban 74,4 milliárd eurót tett ki. Ez az uniós bruttó nemzeti jövedelem 0,47 százalékának felel meg.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Négy tagállam, köztük Magyarország, 2017 és 2018 között bruttó nemzeti jövedelméhez képest több, mint 0,01 százalékponttal növelte az általa biztosított hivatalos fejlesztési támogatást

Korábbi évekkel összehasonlítva az elmúlt évben jelentősen csökkent az Európába érkező emberek száma, így a menedékkérőkre fordított kiadások 3,3 Mrd., euróval, 2017-hez képest 32 százalékkal csökkentek, mutat rá az OECD.

Remény sincs a magyar felzárkózásra
Finn- és Észtországban a hátrányos helyzetű tanulók 40, illetve 30 százalékát sikerül felzárkóztatni. Magyarországon ez az arány csak 14 százalék – jóval kevesebb, mint még 2006-ban volt.

A világ országai célul tűzték ki hogy rendszeresen támogassák a feltörekvő országok fenntartható fejlődését. Az Európai Unió régebbi tagjai vállalták, hogy bruttó nemzeti jövedelmük 0,7 százalékát fordítják erre a célra, míg a 2002 után csatlakozottak azt ígérték, hogy 0,33 százalékos hozzájárulásukat növelik. (Forrás: EU)