Szijjártó: “Nem megszorítások jönnek, hanem átszervezés”

2011. augusztus 30. kedd - 18:31 / PP/MTI
  •    

A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások. Szijjártó Péter újságírók előtt így kommentálta az MSZP elnök-frakcióvezetőjének keddi szavait. Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor vezette válságba az országot, és egyúttal felszólította a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.

A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott. Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés. "Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül" – mondta.

Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja. "Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nem hogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt" – mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.

Szavazás:

Mit érdemelnek az államadósság növelői?