Szigorúbb adóbehajtást ígérnek Orbánék

2011. szeptember 01. csütörtök - 15:41 / piac-profit.hu
  •    

Marad az egykulcsos szja és folytatódik az ország átszervezése, hangzott el csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és a tizenegy közgazdász tanácskozása után tartott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A megbeszélésen arról volt szó, hogy milyen módon lehetne betömni az idei költségvetésben keletkező 100 milliárd forintos lyukat amellett, hogy a 2012-re tervezett 3 százalék alatti deficit elérése is tartható legyen. A százmilliárdos csomagról a kormány a jövő héten tárgyal, idézi az MTI.

 

A megbeszélés résztvevői
Járai Zsigmond, a jegybank felügyelő bizottságának elnöke,  Szász Károly a PSZÁF elnöke,, Bod Péter Ákos és Csaba László egyetemi tanár, Barcza György, a K&H elemzési igazgatója, Hamecz István, az MNB volt ügyvezető igazgatója, Töröcskei István és Auth Henrik, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Soós Lőrinc, a KSH Gazdálkodási és Igazgatási Főosztály főosztályvezetője és Arnold Mihály, a NAV vámszakmai elnökhelyettese.

A miniszterelnök és a 11 közgazdász megbeszélése utáni sajtótájékoztatón Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a kormányzat és a közgazdászok a lényeges dolgokban egyetértettek, de a költségvetést érintő konkrét intézkedésekről nem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy a részletekről a jövő héten tárgyal újra a kormány.

A Portfolió tudósítása szerint a jövedelemadók emelése nem várható, és más megszorító politikát sem kíván alkalmazni a kormány. Ugyanakkor a forgalmi és fogyasztási adó beszedését erősíteni kell. A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az adóbehajtás körében, az áfabehajtás hézagainak kezelése érdekében tesz olyan hatékony és kemény lépéseket, amelynek révén az állam a bevételeihez jut, idézi a Portfolió. Több tízmilliárd forintnyi még idén beszedhető bevételről beszélt Matolcsy a sajtótájékoztatón.

A mostani pénzügyi válság erőteljes, új kockázatot jelent az országnak és akár 8-10 évig is elhúzódhat, értettek egyet a szakemberek, ahogy abban is, hogy bár Magyarország eltávolodott a válság magjától, de továbbra is veszélyes a helyzet a gazdaság sebezhetősége miatt. Kérdésre válaszolva Matolcsy György azt mondta, hogy nézetkülönbség a megbeszélés résztvevői között leginkább a veszély mértékének megítélésében, illetve a kormány mozgásterének nagyságában volt.

Forrás: MTI
Orbánék a közgazdászokkal egyeztetnek
Forrás: MTI

A közgazdászok óvták a kormányt a jövedelemadó emelésétől – mondta Matolcsy György és megjegyezte, hogy az ország adókoncepciója 2018-ig világos: csökkentjük a jövedelemadókat. (Az idén bevezetett adóváltozásokról ide kattintva olvashat bővebben!)

Nem élénkül a fogyasztás

A sajtótájékoztatón Matolcsy hangsúlyozta, az egykulcsos szja-nak köszönhető, hogy ma már nem zuhan Magyarországon a fogyasztás. Ugyanakkor Bod Péter Ákos az InfoRádió egy korábbi műsorában azt mondta: az szja-kulcsok csökkentése helyes lépés volt, azonban a mértéke már vitatható, különösen azért, mert az adóbevétel-kiesést a válságadók kivetésével kompenzálta a kormány. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságpolitika tanszékének vezetője szerint a válságadók kilógnak a nemzetközi trendből, ami nem segíti az átláthatóságot és a növekedést, emellett átszivárognak a fogyasztókra, lassítják az ágazatok beruházási aktivitását, ez pedig visszaüt a gazdasági növekedésben. A szakember az InfoRádióban arról is beszélt, hogy ilyen mértékű eladósodottság mellett hibás feltételezés volt, hogy az adócsökkentés révén az emberek zsebében maradó pénz majd megjelenik a fogyasztásban.

A KSH júniusi adatai szerint a belső fogyasztás 0,8 százalékkal szűkült, a növekedést kizárólag az exportra termelő ipar húzza. A statisztikai hivatal adatai az élelmiszerekre, a közlekedésre, a kulturális és egyéb szolgáltatásokra fordított költések visszaesését mutatják, viszont némileg emelkedett az egészségügyi termékekre és a hírközlésre fordított összeg.