Szervezetfejlesztés: “A cégednek szexinek kell lenni”

2017. szeptember 22. péntek - 07:30 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

A szervezetfejlesztés ma már több, mint a humán erőforrás menedzselése, középpontjában mégis az emberi tényező áll, mely összetett piaci és céges folyamatokat menedzsel és hajt végre. A coaching szakma kiválóságai beszéltek a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 konferenciáján.

Régen humán erőforrás-szervezésnek, személyzeti ügyeknek, ma szervezetfejlesztésnek hívjuk ezt a szakterületet. Ez a változás annak felismerése, hogy “egyre komplexebb a világ”, mondta nyitóbeszédében Borbély László, az SPA Tudásbázis Kft. szervezetfejlesztője, executive coach. A coaching “nagyrészt a szervezeti félelemmel foglalkozik. A félelem, hogy lehagy a konkurencia, a félelem, hogy valaki a cégen belülről elárul.”

Ebben a munkaerőhiányos korban, amikor a magyar munkavállalók jelentős része külföldön dolgozik, “a cégednek szexinek kell lenni, különben nem tudod magadhoz vonzani a munkaerőt”, jelentette ki Jagodics Tamás, a Cégmenedzser Kft. ügyvezető igazgatója, aki úgy véli, a rossz helyzetben való növekedés is lehetséges.

Serényi János, a McCann Erickson Budapest alapítója fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a “munkavállalót nem akkor kell megbecsülni, amikor el akar menni, akkor már rég késő”. Egy cég élére “mentor és coach, nem pedig elnök-vezérigazgató kell.”

Ruzsa Ágota, a Sol Intézet igazgatója még ma is aktuálisnak és relevánsnak tartja Peter Senge üzleti guru ’90-es években divatossá vált koncepcióját, a tanulószervezetet, melyben fontos szerepet kap a közös vízió, a közös tanulás, a személyes irányítás, a mentális minták tudatosítása és a rendszerben való gondolkodás. Tulajdonképpen a mai coachok is ilyen szervezetekké segítenek fejleszteni a vállalkozásokat.

vezető átsegíti a csapatot a szakadékon

Kép:Fotolia

“Ha van tanulási kultúra egy cégben, akkor lehet csak a következő szintre lépni”, tette hozzá Bincze Bea nemzetközileg akkreditált coach a Business Coach Kft.-től. Ugyanakkor “a coaching nem a tudásátadásról szól”, hanem arról, hogyan kell “a célok megvalósítása érdekében elhárítani az akadályokat”.

A fejlődés egyik legnagyobb kerékkötője, hogy “nem átlátható a működés, nem tudjuk, ki mit dolgozik, nincs gazdája a feladatoknak, s a kézi vezérlés már nem fenntartható”, magyarázta Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

Elengedhetetlen tehát a munkafolyamatok modellálása. A workfllow menedzsmentnek ma már szoftverjei is vannak, amik grafikus megjelenítéssel segítenek rendet tenni a komplex céges folyamatokban. Szederkényi Zsolt, az xFlower Cégcsoport ügyvezető igazgatója Petőfi Sándor Arany Lacinak című versével illusztrálta, hogy tulajdonképpen minden tevékenység ábrázolható folyamatábrákkal, így a cégek szabadkozása, miszerint a tevékenységük nem ábrázolható, rossz kifogás.

Nem szívjóságból kell figyelni az emberekre
Ha a coaching kultúra határozza meg a vállalkozás működését, akkor valóban figyelünk az emberekre. De ugyanolyan erősen figyelünk a teljesítményére is! Az egésznek ugyanis ez a célja.

“Az 50 fő feletti vállalkozásokat nem lehet kontrolling nélkül vezetni, az esetek többségében mégis ez történik”, mondta Polló László szervezetfejlesztő, az Effectys munkatársa.

“A cégvezetők nagy része úgy gondolja, az ember zsivány. Mégis hasznos a kontrolt nem a folyamatokra, hanem az emberekre tenni. Bízni kell az emberekben”, vélekedett Ludvigh Károly, a Stratego ügyvezető igazgatója, aki a leadership típusú vezetési stílus tulajdonságait ismertette.

Hasznos lehet az ellenőrző listák vezetése, ami sorra veszi, mi mindenre kell ügyelni, mi mindent kell figyelni a vállalat működésének mérésében, mondta Békési Gábor, az SPA Tudásbázis Kft. munkatársa, a Vállalati Vitalitás Index kifejlesztője.

Stefany-Tóth Judit, a Gestalt Egyesület elnöke a gestalt pszichológiát applikálta a szervezésfejlesztéshez, mely arra helyezi a hangsúlyt, hogy a külvilágot az elme érzékeli, de ez a percepció változtatható, sőt fejleszthető. “A figyelmünk folyamatosan változik, emel ki és süllyeszt vissza adatokat a háttérbe.”

Az új típusú vállalatokról beszélt Toldi Zsuzsanna, az Aquilone Training Szervezetfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, aki úgy látja, egyre népszerűbb a teal modell. (A szó maga egy kékesszürke színt jelent.) A teal cégekben nagyfokú önmenedzsment valósul meg a munkatársak körében, s maszkokat sem kell viselni, mindenki hozhatja személyisége teljességét.

A cégvezetők gyakran széttárják a kezüket, amikor árajánlatot kapnak egy coaching cégtől. “De hát miből finanszírozzuk a szervezetfejlesztést?”, merül fel az örökös kérdés. Eljött az a pillanat, amikor uniós forrásokat is be lehet vonni ennek finanszírozására, beszélt az új pályázati lehetőségről Goda Szilárd, a a Versenyhajó Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint legközelebb talán csak 2022-ben kerülhet sor ilyen kíírásra újra. A benyújtási határidő 2017. október 30.