Szerényebben terveznek idén a kkv-k, de ez a reális

2017. február 22. szerda - 12:30 / piacesprofit.hu
  •    

Visszafogottabb pénzügyi várakozással indítják az évet a hazai kkv-k: idén átlagosan 5,5 százalékos árbevétel- és 3,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik idei alakulását tekintve a kisvállalkozások a legoptimistábbak.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k szerényebb pénzügyi eredményekkel terveznek idén, az előző negyedévhez képest ugyanis 6,9 százalékról 5,5 százalékra mérséklődött a várt bevételnövekedés nagysága.

„Hektikus év áll a kkv-k mögött, pénzügyeikkel kapcsolatos várakozásuk hol nőtt, hol mérséklődött az elmúlt egy évben. A mostani, 1,4 százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de az előző negyedévi – feltehetően túlságosan is – optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre. A várt bevételnövekedés nagysága még ezzel együtt is túlszárnyalja az MNB idei évre prognosztizált 2,4 százalékos inflációs várakozásait” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője. A kkv-k többsége (56%) alacsony, 0–6 százalék közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, de az ennél is nagyobb, 6 százalék feletti bővüléssel is jelentős részük (37%) számol, miközben csökkenő bevétellel a vállalkozások mindössze 6 százaléka kalkulál.

kh01

A különböző árbevételű cégek igen eltérő mértékű bevételnövekedést várnak idén. Jelenleg a kisvállalkozások számítanak a leglátványosabb, 6,4 százalékos árbevétel-növekedésre, de a középvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva az 5,9 százalékos várakozásukkal, míg a mikrovállalkozások átlag alatti, 4,7 százalékos bővülést valószínűsítenek. A különböző ágazatok közül a kereskedelmi cégek várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 6,3 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Szerényebb profitnövekedés

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (92%) növekedést feltételez idén, ugyanakkor annak átlagos mértéke 4,6 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Öröm az ürömben, hogy a csökkenő eredménnyel számoló cégek aránya megfeleződött (4%) az előző negyedévhez képest. „Idén minden árbevétel-kategóriában és ágazatban szerényebb nyereségnövekedéssel terveznek a cégek az előző negyedévhez képest. Árbevétel-kategória szerint ez esetben is a kisvállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül a szolgáltató cégek várakozásai a legkedvezőbbek” – mondta el a szakember.

kh02