Száguldott az autóipar – visszatért a gyárakba az élet

2019. november 13. szerda - 13:07 / piacesprofit.hu
  •    

Erős hónapot tudhat maga mögött a magyar ipar, szép teljesítmény látszik a ma közölt adatokból.

Elsősorban a járműgyártás kibocsátásnak 22,0 százalékos, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának 26,1 százalékos növekedésének köszönhetően az ipari termelés volumene szeptemberben 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,1 százalékkal nőtt.

 „Bár az augusztusi gyenge adatok után látványos a szeptemberi fejlődés, ez nem számít meglepetésnek. Az ipar teljesítménye az elmúlt években eleve változékony volt, különösen a nyári hónapokban a gyárakban történő szabadságolások és leállások miatt” – értékelt Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az exportteljesítmény is kedvezően alakult szeptemberben, közel 16 százalékkal nőtt az ipari export, az új exportmegrendeléseknél pedig 28 százalékos volt a növekedés. A szakember szerint továbbra is kettős hatás befolyásolja a magyar ipar teljesítményét.

autógyártás gyár

Kép:PP archív

Az elmúlt években elindult kapacitásbővítések és gyárépítések fokozatosan lépnek be az ágazatba, ez pedig felfelé húzza a termelést. Ugyanakkor a külső keresletben voltak gyengébb hónapok, például az európai gazdaság gyengélkedése miatt. Fontos kérdés, hogy az ipari exportnál és megrendeléseknél látott szeptemberi többlet átmeneti vagy tartós marad-e a jövőben, mert ez nagyban befolyásolja a termelés alakulását. Németh Dávid szerint a szeptemberi jó eredménynek köszönhetően az ipar az év egészében 6 százalék körüli bővülést érhet el.