Szabad a kereskedelem az Unió és Kanada között

2016. október 30. vasárnap - 16:12 / piacesprofit.hu
  •    

Aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA). Amely az Unió képviselői szerint lehetőségeket teremt az európai és a kanadai vállalkozásoknak, alkalmazottaiknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Az október 30-án 16. alkalommal megrendezett EU–Kanada csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Robert Fico, az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia miniszterelnöke; valamint Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA).

Jean-Claude Juncker, Justin Trudeau és Donald Tusk  Kép:EU

Jean-Claude Juncker, Justin Trudeau és Donald Tusk
Kép:EU

A megállapodás a kereskedelem fokozásával és a gazdasági kapcsolatok szorosabbá fűzésével hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. A kanadai vállalatokkal könnyebb lesz üzleti kapcsolatot folytatni, megszűnnek a vámok, kölcsönösen és jelentősen egyszerűsödik a közbeszerzési eljárásokban való részvétel, és hozzáférhetővé válnak a kanadai szolgáltatói piac egyes ágazatai, úgyhogy az olyan szakemberek, mint például a mérnökök, számviteli szakértők vagy építészek könnyebben vállalhatnak munkát Kanadában. További előny, hogy kiszámíthatóbbá válnak a beruházási feltételek, és a földrajzi árujelzések is kölcsönös védelemben részesülnek. Több iparág vállalkozásainak – különösen a kkv-knak – jelent előnyt, hogy megszűnik a kettős tesztelés is.

TTIP: addig kéne nekifutni, amíg nem dübörög
Bár még nem látszik, hogy mikor kerülhet aláírás az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi megállapodásra, nem árt felkészülni rá. Amit biztosan tudhatunk: a versenyképesség növelése lehet az egyetlen fegyverünk.

Az új megállapodás szinte minden importvámot eltöröl (a jelenleg alkalmazott vámok 99%-át), ami az európai ipari és mezőgazdasági export számára évente 500 millió euró megtakarítást eredményez. A CETA az EU jelenlegi legfejlettebb és legprogresszívebb kereskedelmi megállapodásaként olyan mérföldkövet jelent, amely referenciát jelent a hasonló jellegű jövőbeli megállapodásokhoz. Olyan ambiciózus fejezeteket foglal magában, melyek a fenntartható fejlődés, a foglalkoztatás és környezetvédelem ügyét kétoldalú kereskedelmi megállapodásban még soha nem tartalmazták ehhez hasonló körültekintéssel. Mindez garantálja, hogy a CETA a kereskedelem és a gazdasági tevékenységek fellendítése mellett a közös érdekek előmozdítását és védelmét is szolgálja – áll az Európai Bizottság által kiadott közleményben.

Az EU 500 millió fogyasztója szintén részesül a megállapodás jelentette előnyökből. A CETA révén úgy bővül a rendelkezésükre álló választék, hogy a jelenlegi minőségi normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós szabálynak és előírásnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a CETA nem változtat a jelenlegi uniós élelmiszerbiztonsági szabályozáson, ideértve a géntechnológiával módosított szervezeteket (GMO) tartalmazó termékekre vonatkozó uniós előírásokat is.

A beruházó és állam közötti vitarendezés gyakorta részét képezi az uniós tagállamok által korábban kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknak. A CETA-ban az ilyen vitarendezés helyébe egy új és továbbfejlesztett, beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer lép. Az új, átlátható mechanizmus keretében a beruházók védelmet élveznek a diszkrimináció ellen, ugyanakkor aggályoktól mentesen érvényesülhet az államok joga, hogy közérdekből kifolyólag léptessenek életbe új szabályozást. A beruházási vitákkal foglalkozó bírósági eljárások átláthatóak lesznek, a bírókat pedig az EU és Kanada jelöli ki.

Aláírását követően az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia a CETA ideiglenes hatályba lépését. A megállapodás ideiglenes alkalmazása lehetővé teszi, hogy az uniós vállalkozások és a fogyasztók a lehető leghamarabb élvezhessék a megállapodás jelentette előnyöket azokon a területeken, melyek nem tagállami, hanem kizárólagos vagy megosztott uniós hatáskörbe esnek. A beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer új elem a kereskedelmi megállapodásokban. Mivel több tagállamban még nem zárult le az ehhez kapcsolódó nyilvános vita, a mechanizmus nem lép életbe a CETA ideiglenes alkalmazása keretében. Alkalmazására azt követően kerül sor, hogy minden tagállam ratifikálja.

A CETA teljes szövege és mellékletei ezeken a linkeken elérhetők magyarul.

Tusk: a CETA százmilliókat véd meg a szegénységtől

A szabadkereskedelem és a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásával zárult brüsszeli csúcstalálkozót követően vasárnap.

Tusk hangsúlyozta, a szabadkereskedelem hiánya elszigeteltséghez és protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet és erőszakos ellentéteket eredményezhet. “Meg kell értetni az emberekkel, hogy megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét” – fogalmazott. A nehezen létrejött megállapodás azt mutatja, hogy a nyugati országok összetartásának felbomlása nem lehet követendő irány – tette hozzá az uniós tanács elnöke.
Elmondta, az Európai Unió és Kanada által ugyancsak vasárnap aláírt partnerségi megállapodás kiszélesíti és megerősíti a kül-, a biztonság- és védelmi-, valamint az energia- és klímapolitikai közös stratégiát.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette, a történelmi jelentőségű megállapodás az aláíró országok valamennyi polgárának jobb jövőt biztosít. Az egyezmény legalább 20 százalékkal növeli meg a partnerországok kereskedelmét és dollár-milliárdokkal járul hozzá gazdaságukhoz. Emellett szélesebb piaci hozzáférést és nagyobb gazdasági fejlődést biztosít, valamint serkenti a munkahelyteremtést – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a hosszan elnyúló tárgyalásokat követően az uniós tagállamok érzékenységét kezelő szabadkereskedelmi megállapodás végül megnyitja a kanadai szolgáltatások piacát az európai vállalatok előtt és befektetésre ösztönöz.Az egyezmény létrejötte példaként szolgál majd a többi, mintegy húsz megegyezésre váró szabadkereskedelmi és politikai megállapodás számára is – tette hozzá.