Végre lesz kormány Németországban

2018. február 07. szerda - 10:25 / Zubor Zalán
  •    

Megegyeztek a koalíció feltételeiről Merkelék és a Szociáldemokraták, de a tényleges kormányalakításra még hetekig várhatunk.

Megegyezett a kormányalakítás feltételeiről az Angela Merkel-féle CDU, a bajor CSU és a szociáldemokrata SPD – írja a Der Spiegel. Mint írják, a pártok kora reggel állapodtak meg a kormányalakításról, többek között arról is, hogy melyik minisztériumokat melyik párt kapja. A kisebbik koalíciós partneré, az SDP-é lesz például a külügyi, valamint a pénz- és munkaügyi tárca, míg a bajor CSU a belügyminisztériumot kapja majd, amelyet várhatóan a pártelnök Horst Seehofer vezet majd, de a bajor párt vezetheti majd a közlekedési és a fejlesztési tárcát is.

A pártok eredetileg vasárnapra tűzték ki a határidőt a tárgyalások lezárására. Mára csak az alapokról egyeztek meg, a tényleges kormányalakításra még várni kell, ezt egy hamarosan újra összeülő, 90 fős csúcson véglegesítik. Emellett az SPD tagságának (összesen 450 ezer ember) is meg kell szavaznia a koalíciót, ami még három hetet is igénybe vehet.

A hír hozzájárulhatott ahhoz, hogy megállt a DAX-index hétfő óta tartó esése, 10 óráig mintegy 0,4  százalékot emelkedett.