Sorban zárnak be a bankfiókok

2019. január 11. péntek - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Csökken a bankfiókok száma Magyarországon. Az MNB adatai szerint négy év alatt több mint hétszáz fiók tűnt el a piacról.

Valamivel több mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, ami hozzávetőleg kétszázzal kevesebb a 2017 végén kimutatott 2420-nál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból és a jegybanki fiókkereső alkalmazás adataiból, amiket a Világgazdaság közölt.

bankautomata

Fotó: SXC

Az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén még 3085 értékesítési egység működött országszerte, tehát négy év alatt több mint hétszáz fiók tűnt el a piacról.

Száztagúnál nagyobb hálózattal ugyan már csak négy szereplő – a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste – rendelkezik, ám ezek adják a teljes fióki mennyiség hozzávetőleg 80 százalékát. A hitelintézeti fiókok területi eloszlása ugyanakkor viszonylag egyenletesnek mondható: az értékesítési egységek 22,7 százaléka működött a fővárosban.

A vásárlók kényszerítik ki a fejlődést
A közép-európai országok kis- és középvállalkozói közül minden harmadik a vásárlói igényeket követve vezette be a kártyás fizetést, miközben 18 százalékuk úgy látja, mindez jó lehetőség is számukra, hogy kövessék a modern technológiai trendek

A hitelintézeti fiókhálózat összefügg azzal, hogy egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni lakossági és céges partnereiket. Hiszen a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál.