Sok konfliktus terheli a német-kínai kapcsolatokat

2019. szeptember 06. péntek - 13:56 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Németország nyitott a kínai beruházásokra, de a stratégiailag fontos területeken a cégvásárlásokat ellenőrzik, hangoztatta Angela Merkel német kancellár első pekingi tárgyalásai után.

A német kormányfő pénteken kezdte meg három napos kínai látogatását, amely a több, mint egy éve tartó kereskedelmi háború és a hongkongi események jelentősen megnehezítenek. Német sajtójelentések szerint Merkel Li Ko-csiang kormányfővel folytatott tárgyalásai után kijelentette: megbeszéléseiken szorgalmazta beruházásvédelmi egyezmény mielőbbi megkötését Kína és az Európai Unió között.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár MTI/EPA/Clemens Bilan

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
MTI/EPA/Clemens Bilan

A német-kínai kapcsolatok szilárd alapon állanak, de vannak konfliktusok is.

Így míg Németország szívesen látja a kínai beruházásokat, az viszont szigorított engedélyezés tárgya, ha kínai részről stratégiailag fontos infrastrukturális területeken német vállalatokat kívánnak megvenni, vagy azokban részesedést vásárolni.

Szerepet játszik a német kancellár látogatásán a hongkongi kérdés is. A különleges övezet tüntetőinek vezetői kérték Merkelt, támogassa ügyüket Pekingben, hasson mérséklően a kommunista vezetésre. A német parlamenti ellenzék pártjai és emberi jogi szervezetek ugyancsak felszólították a kancellárt: foglaljon Pekingben világosan állást a hongkongi történésekkel kapcsolatban.

A német kormány már a látogatás előtt felhívta mindkét felet: oldják meg a konfliktust párbeszédben, erőszak nélkül, a törvények és szabadságjogok alapján, amelyek Kína és a különleges övezet viszonyát rendezik. Ugyanakkor Baerbel Kofler, a szövetségi kormány (szociáldemokrata) emberi jogi megbízottja korábban rámutatott: „A polgári és a politikai jogok tekintetében a kínai helyzet az elmúlt években határozottan romlott. Tovább korlátozták a szólesszabadságot, és nagy gondot okoz az is, ahogyan a tibeti és az ujgur kisebbséget kezelik”. Kofler bírálta a most Kínában bevezetett pontrendszert is, amelyhez arcfelismerő kamerákkal átfogóan figyelik a polgárok magatartását.

Az első nap konfliktushoz vezetett, hogy a kínai hatóságok Merkel sajtóértekezletére – helyhiányra hivatkozva – csak a kancellárral érkezett német újságírókat akarták beengedni – feltehetően tartva a kényelmetlen kérdésektől. Végül annyit sikerült elérni, hogy négy, Pekingben akkreditált német tudósító is bejutott a terembe – a többi nem, de azok részéről is csak egyetlen kérdést engedélyeztek.