Sok bukással jutott a csúcsra: az USA új elnökének kacskaringós élete

2017. január 20. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az Egyesült Államok új elnöke hibát hibára halmozott üzleti pályafutása során. Sokáig nem fűződött a nevéhez nyereséges ügylet, annál több, látványos bukás. Az ok a szakértők szerint leginkább Donald Trump személyisége. A világ legerősebb hatalmának új vezetője kissé túlságosan impulzív...

Fordulatos, és bizony baklövésekkel tűzdelt az Egyesült Államok 45. elnökének karrierje.

Apu elindít, támogat, kisegít, protezsál, fizet

Donald Trump annyit ismert be kampányában, hogy apja, a Brooklynban és Queens-ben ingatlanokat fejlesztő Fred Trump (1905-1999) 1 millió dolláros kölcsönével indult el a pályán. Fred Trumpot úgy tartották nyilván, mint aki színvonalas épületeket húz fel. Amiket épített, még ma is állnak. Sokat segített abban, hogy Donald Trump elindult a gazdagság felé vezető úton.

1972-ben Fred bevitte fiát egy olyan cégébe, amely a New Jersey-beli East Orange-ban fejlesztett nyugdíjasházat. A papa 75%-ban volt tulajdonos, amit később 27%-ra csökkentette. A tulajdonrész többi részét Donaldnak adta (illetve két cégnek, amit fia birtokolt). 1978-ban Fred a fiát vette fel tanácsadónak, hogy segítse eladni a Grandcor Companyban és a Port Electric Supply Corp.-ban szerzett részesedéseit. Az aputól ezért kapott pénzen túl a Grandcor további 190 000 dollárt, a Port Electric 228 500 dollárt fizetett Amerika későbbi 45. elnökének. (A két összeget részletekben fizették ki, mai értékükön 10,4 millió dollárt érnek.)

Utálják a milliárdosok Trumpot, de rengeteget kerestek a győzelmén
Nem fogja kitalálni, mennyivel gazdagodtak a gazdagok: 237 milliárd dollárral. Főleg az amerikaiak jártak jól. Warren Buffett nagyot aratott Trump győzelmén. Pedig nem is rá szavazott. A dúsgazdag amerikai üzletemberek 77 milliárd dollárt kerestek Trump választási győzelmén.

Donald üzleti habitusa több meghatározó elemét is apjától vette át. A munkastílusára jellemző, hogy ha nem tetszik a kivitelezők által elvégzett munkából valami, visszatartja a kifizetéseket és kikényszeríti, hogy alacsonyabb áron vegye át a teljesített munkát. Az apja az építkezéseknél minden centet megspórolt. Amikor közpénzből építkezett Fred Trump, ha sikerült olcsóbban kihoznia a projektet, a különbséget zsebre tette. (Ezzel nem követett el törvénysértést. De behívatták az egyik kongresszusi bizottság meghallgatására, hogy magyarázza csak el, ezt hogyan gondolta.) Az apa emellett ismert volt arról is, hogy minden lehetséges adókedvezményt igénybe vett. Ezt leste el tőle fia: amikor a Grand Hyatt Hotelt létrehozta New Yorkban, meggyőzte a várost, hogy 40 éves adókedvezményt kapjon. (Nyilván az apja is szólt az érdekében.) Ezzel ő 160 millió dollárt spórolt meg, a város viszont 360 millió dolláros adóbevételtől esett el.

A most frissen beiktatott elnök a Grand Hyatt hotellel alapozta meg hírnevét New Yorkban. Ez volt Donald Trump áttörése, a hozzá felvett 70 millió dollárnyi hitel kezese pedig az apja. Fred, aki rengeteg profitot termelt a Chase Manhattan Banknak, segített fiának, hogy nyissanak neki egy hitelkeretet. A bank és az öreg között olyan bizalmas viszony volt, hogy még írásos megállapodás sem kellett ehhez. Papa odaszólt, ők pedig ugrottak. Szívesség volt ez a bank részéről a családnak, mely annyi pénzt termelt nekik.

Donald Trump személyes pénzügyei még harmincas évei elején is finoman szólva kuszák voltak. Nagy lábon élt, de nem keresett annyit, hogy ezt megengedhesse magának. 1978-ban – amikor apja elintézte neki az említett hitelkeretet a Chase-nél – Donald adóbevallása 406 386 dollár veszteséget mutatott. (Ez ma 1,5 milliónak felel meg.) 1979-ban már 3,4 millió volt a személyes vesztesége. (Ami ma 11,2 milliónak felel meg.) Nem kis teljesítmény ez olyasvalakitől, aki vagyonba született. 1980-ban apja 7,5 millió dolláros kölcsönt nyújtott neki.

A részletek egyébként nem tiszták, vannak ellentmondások a különböző források között: a Newsweek azt állítja, hogy Trump 35 éves kora előtt magáncsődöt jelentett saját tartozásai miatt. Más lapok ilyesmiről nem szólnak, “csak” Trump 6 céges csődjét ismertetik – amiket cikkünk első részében ismertettünk.

Botladázások: veszteséges ügyletek

Donald Trump eredetileg a filmproducer szeretett volna lenni, de sosem tudott bejutni a filmvilágba. Az üzletben sem azonnal lett sikeres, első üzletei veszteségesek voltak. Cincinnattiban felújította, és 6,75 millió dollárért továbbadta a Swifton Village lakóházat, amit apja 5,7 millióért vett meg 1962-ben. Ez jól hangzik, valójában viszont legalább 7,9 millió dollárt kellett volna keresnie rajta, hogy egy nagyon vékonyka nyereségre szert tegyen.

1970-ben 70 000 dollárt invesztált egy vígjáték színpadra vitelébe a Broadway-n (Paris Is Out!). A show 96 előadást élt meg, anyagilag bukás volt.

Menetrend szerinti kortes(had)járat. (fotó: IowaPolitics.com/flickr)

Fotó: IowaPolitics.com/flickr

Áttörés & kihasználás

A 70-es évekre még mindig nem voltak komolyan vehető sikerei az akkor a harmincas éveiben járó Donald Trumpnak, de nagyon nyomult a felső tízezer köreiben és minden eszközzel igyekezett felhívni magára a figyelmet.

1980-ban szemet vetett Atlantic Cityre, ahol 1978-ban engedélyezték a kaszinózást. Ő is engedélyt kapott, és 39 emeletes szálloda-kaszinó monstrumot akart felhúzni. A bankok azonban nem voltak hajlandók megfinanszírozni az álmát. Hát elment a konkurenciához, a Harrah’s kaszinóóriáshoz, és velük szövetkezve, üzlettársként tette be lábát a piacra. Ők adták a pénzt, Trump vállalta az építkezés kivitelezését. Mivel a Harrah’s márkanév került a Trump Plazán belüli kaszinóra, Trump bekeményített: késleltette a garázs felépítését, mert nem tetszett neki, hogy nem használják elég hangsúlyosan a marketingkampányban az ő nevét. Pedig a Harrah’s 3,9 milliót költött a Trump brand promotálására, vagyis ők finanszírozták azt, hogy Trump reputációra tegyen szert egy olyan szektorban, ahol teljesen kezdőnek számított. A garázsos zsarolással tulajdonképpen a Harrah’s segítségét használta fel ellenük.

A stílus maga az ember
Amikor arról jelentek meg hírek, hogy néhány híresség nem hajlandó részt venni a Donald Trump elnöki beiktatási ünnepsége utáni koncerten, Trump azonnal azt írta a Twitteren: “sok hírességet, aki most azt mondja, hogy nem hajlandó részt venni az ünnepségen, nem is hívtunk meg”.
Néhány divattervező, köztük Tom Ford kijelentette, hogy nem hajlandó a leendő first ladyt, Melania Trumpot öltöztetni, mire Donald Trump így válaszolt: a felesége “nem szereti Tom Fordot és nem szereti az általa tervezett ruhákat sem”.
A beiktatási ceremóniát bojkottáló képviselőknek azt üzente, hogy nem bánja, ha nincsenek ott, de “mivel nagyon sokan jönnek, és nagy szükségünk van székekre, remélem, visszaküldik a jegyeiket is”.

A Harrah’s révén renoméja a bankoknál is javult. Következő kezdeményezésére már nyújtottak finanszírozást: 320 millió dollárért megvette a Hilton Atlantic Cityt és átnevezte Trump Castle-re. (A Harrah’s begurult és eladta a részesedését Trumpnak.) Ezzel Trump önmaga konkurenciája lett. Két kaszinója egymás mellett állt, és versenyzett egymással. Valószínűleg ez az oka, hogy a bankoknak eszük ágában sem volt még egy Trump-vállalkozást megfinanszírozni ugyanott. A világ legnagyobb kaszinójának szánt Taj Mahal felépítésére egy fityinget sem adtak. Trumpnak bóvlikötvényekkel kellett finanszíroznia a beruházást, ami viszont drága dolog, magas kamatokat kell rá fizetni. Tehát nagyon nyereségesnek kellett (volna) lennie a Taj Mahalnak, hogy a 675 millió dollár értékben eladott kötvények 14%-os kamatát kitermelje és visszahozza a beruházás összegét is. Becslések szerint a Taj Mahalnak naponta(!) 1,3 millió dolláros árbevételt kellett volna generálnia, amire egyetlen kaszinós sem volt képes addig. Mint kiderült, Trump sem volt az – csőd lett a beruházás vége.

Taktikai malőrök

Trump impulzív alak, akinek tuskó beszólásaival könyveket lehetne megtölteni. Ez a politikailag és közéleti értelemben nem különösebben kvalifikált és szalonképtelen mogul pályafutásának főbb baklövéseit többnyire csakis magának köszönheti. Rossz döntései a saját jelleméből és habitusából erednek az elemzők szerint. Így volt ez a fent említett kaszinó-biznisz esetében is. Atlantic City-ben 4 kaszinó-hotel-komplexumot szerzett meg, tehát önmaga konkurenciája lett hatalmas beruházások árán úgy, hogy a teljes torta mérete nem változott. A felvásárlások magyarázata a szakértők szerint nem más, mint Trump megalomániája.

Sosem tudott lakatot tenni a szájára. Impulzív beszólásai tavaly is ártottak az üzletnek. Amikor a mexikóiakat kritizálta azért, hogy csak a nép alját küldik Amerikába, akik drogkereskedők és “nemi erőszak elkövetők” , maga is beismerte, hogy biztosan veszít üzleti megbízásokat a megjegyzése miatt. (Két nappal az ominózus kijelentés után a Macy’s áruházlánc bejelentette, hogy be fogja szüntetni a Trump férfiruhák árusítását.)

Egyes elemzők Trump pillanatnyi üzleti józanságának tudták be, hogy miután az NBC Universaltól megvette a Miss America és Miss Universe szépségverseny-franchise-ok tulajdonjogának 51%-át 2016-ban, 100%-os tulajdonossá válva ezzel, négy nappal később eladta a hollywoodi WME/IMG ügynökségnek. Talán mert tudta, hogy addig kell túladni az értékes portékán, amíg faragatlan kampánytirádái nem teszik végleg tönkre a brandet. (Az NBC megszakított minden üzleti kapcsolatot vele az ominózus beszólás után.)

Amikor olyan üzletekben vetette meg a lábát, melyekről nem tudott semmit, rosszul mérte fel a piaci igényeket. Tipikus példa a Trump Shuttle légitársaság. 380 milliós bankkölcsönből megvette a gyengélkedő Eastern Airlines néhány járatát és gépét, amit felcicomázott. Aranyozott mellékhelyiségeket és mahagónival borított utasteret kaptak a gépek. Minden egyes 4 milliót érő gépre 1 millió dollárt költött így.

fotó: Matt Johnson/flickr

fotó: Matt Johnson/flickr

Csakhogy az embereknek nem luxusra volt szüksége, hanem megbízható rövid távú járatokra az Egyesült Államok területén belül. Mégpedig lehetőleg olcsón. Így a Trump Shuttle légitársaság sosem termelt profitot. Még annyit sem keresett a cég, hogy a bankkölcsön havi 1 millió dolláros kamatát fedezni tudja.

Trump etikája is kívánnivalót hagy maga után. Előfordult, hogy másokra hárította a felelősséget, amikor a hibákról nem ők tehettek. Rapszodikus és bunkó stílusa miatt már több menedzsere felmondott, mert nem akartak vele dolgozni, amikor 1989-ben néhány menedzsere egy repülőgép-szerencsétlenség áldozatává vált. Trump ezek után őket hibáztatta azért, amiért nem megy jól az egyik kaszinója Atlantic Cityben.  Nem restellte alaptalanul bepiszkítani a konkurenciát, ha érdeke úgy szolgálta. A Trump Shuttle elindításakor azzal támadt rá a Pan Am légitársaságra, hogy nem biztonságos és nincs elég pénze a gépek fenntartására, javítására, mert tudta, hogy a megalapozatlan rémhírkeltés is az ő malmára hajtja a vizet.

Nagy szája árt az üzletnek

Trump megosztó figura. Sosem tudta türtőztetni magát: ha lehetőséget lát, szinte megszállottan kihasználja az alkalmat, beszól, kioszt, leszid, kritizál. Amikor 1993-ban a kongresszusi meghallgatáson vett részt, sutba dobta előre megírt szövegét és elkezdte szidni a bennszülött indiánokat, hogy ne kapjanak kaszinóüzemeltetési lehetőséget. Ezzel sok politikust is elidegenített magától, többek között olyanokat is, akiknek szava volt olyan engedélyek kiadásában, amik közvetlenül érintették Trump építkezéseit.

Mi ebből a tanulság? Ez az ember annyira impulzív, hogy még a saját jól felfogott érdekében sem képes türtőztetni magát. Clinton pont erre, Trump robbanékony karakterére apellált a választóknál – csak nem elég sikeresen-, amikor azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen meggondolatlan emberre nem lehet nukleáris tölteteket bízni. Most mégis ő lett a világ legbefolyásosabb országának első számú közméltósága.

Hogy az USA 45. elnöke ellentmondásos alak, azzal még finoman fogalmaztunk. Imád trollkodni a Twitteren, rengeteg nő panaszolta be, hogy szexista és túlságosan sikamlós a viselkedése velük, sőt még a The New York Times mozgássérült újságíróját is kifigurázta. A Twitteren való jelenléte szintén kiválóan megmutatja a személyiségét. Használatát pedig hivatalban lévő elnökként sem fogja abbahagyni. Azt hogy, elnöksége alatt is intenzíven fog twitterezni, azzal indokolta, hogy a média és a sajtó nagyon tisztességtelen vele szemben, a Twitter az egyetlen lehetősége arra, hogy ellenlépéseket tegyen.

Forrás: politifact.com, The New York Times, The Washington Post, Associated Press, ABC News, BBC, Newsweek, Fortune

Érdeklődés hiányában
Trump közel sem annyira divatos márkanév, mint azt ő maga gondolná. Kereslet hiányában sorra szűntek meg a nevét viselő termékek.
  • A Trump Fire és a Trump Power italok is eltűntek a piacról.
  • Az 1988-ban piacra dobott Trump: The Game című videojáték 800 000 példányban kelt el, holott Trump 2 millió dolláros példányszámot remélt. 1990-ban csendes halált halt a játék. 2004-ben a Hasbro felélesztette a játékot, hogy a The Apprentice című Trump-tévévetélkedő népszerűségét meglovagolja. Ez a lovaglás sem sikerült. Nagyon hamar leálltak a játék árusításával.
  • Első parfümje, a Donald Trump: The Fragrance szintén megbukott 2007-ben.
  • A Trump Vodka is kimúlt. Valószínűleg nem segített a népszerűsítésében, hogy Trump nem iszik alkoholt.
  • Mint oly sok más Trump termék, a GoTrump website is egy már létező produktum tarkább verziója. De nem tudott győzni a Travelocity turisztikai oldallal szemben. 2007-ben megszűnt.
  • Trump hústermékkel is előállt, illetve adta hozzá a nevét. De a Trump Steaks-ből a Buckhead Beef alig 50 000 dollárnyit adott el.
  • 1990-ben bejegyeztetett védjegyként egy “céges telefonkommunikációs szolgáltatást”, de senki sem tudta meg, hogy ezalatt mit is ért. A védjegyet 1992-ben érvénytelenítette.
  • A Trump Magazine 2007-ben indult. Rossz időzítés volt ez egy olyan lapnak, mely a jachtok és más luxus vagyontárgyak piacának hirdetéseiből akart megélni. 2008-ban jött a válság, 2009-ben becsődölt a magazin. Akárcsak két korábbi elődje, a Trump Style és a Trump World.
  • 2006 tavaszán Trump azt jósolta, hogy az ingatlanpiac “hosszú ideig nagyon erős lesz.” Ezzel nem jutna el a prófétaképző bejáratáig sem. Elindította ingatlanhitel cégét, a Trump Mortgage-ot, melyből 3 milliárd dolláros forgalmat remélt, de ennek a harmadát is alig volt képes hozni. Az sem segített, hogy olyan menedzsert nevezett ki az élére, akinek csak 6 hónapnyi munkatapasztalata volt részvénykereskedőként. Alig 18 hónapnyi működés után 2007 szeptemberében becsukták a céget.

Mentés

Mentés

Mentés

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor