Soha ilyen jó áron nem lehetett lakáshitelt felvenni

2017. január 10. kedd - 14:03 / piacesprofit.hu
  •    

Jól indulhat 2017 annak, aki most vág bele a lakásprojektbe, és hitelre is szüksége van, mivel soha ilyen alacsony szinten nem voltak még a forint alapú lakáshitelkamatok. 8 millió forint kölcsön 20 évre átlagosan 45 ezer forintos havi terhet jelent, aki viszont hosszú távon kiszámítható konstrukciót keres, annak átlagosan havi 59 ezer forintot kell ezért fizetnie.

áfacsökkentés cagy visszatérítés

Kép: Pixabay

A lakáshitelek irányadó kamatlába (a 3, 6, 12 havi BUBOR) 0,5 százalék alá süllyedt az idei év elejére, így nem csoda, hogy ezzel párhuzamosan a rövid ideig fix kamatozású hitelek ára is továbbcsökkent. Így ma már egy átlagos jövedelemmel rendelkező ügyfél is reálisan kaphat olyan lakáshitelt, amelynek Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) nem éri el a 4 százalékot.

Ezeknek a hiteleknek azonban jelentős a kamatkockázata, hiszen éven belül többször is változhat a törlesztőrészlete attól függően, hogyan alakulnak a továbbiakban a piaci kamatlábak. A következő példára is úgy érdemes tekintetni, hogy ezek csak az induló törlesztőrészletek, és legalább évente egyszer a mértéke emelkedni vagy csökkenni fog – derült ki a Bankmonitor elemzéséből.

A szakemberek szerint most éppen arra kell felkészülni, hogy a kamatok szépen lassan, de elindulnak felfelé, ami a havi részletekre is hatással lesz. Ráadásul, a bankoknak lehetőségük van arra is, hogy a kamatfelárat is megváltoztassák, erre viszont a fair banki törvény miatt nincs nagy mozgásterük.

A legjobb időpont, hogy hosszú távra rögzítsük a kamatokat

Erre nagyon ügyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel
A felfutó lakáshitelezés időszakában is körültekintően kell kölcsönt felvenni, a piacon ugyanis nagyon eltérő hiteltermékek vannak. Ezért fontos mindig alaposan tájékozódni hitelfelvétel előtt. A Nemzeti Bank segítségével megmutatjuk, mire kell ügyelnie.

Mivel további jelentős kamatcsökkenésre már nem lehet számítani, a mostani időpont lehet a legjobb alkalom arra, hogy hosszú távra rögzítsük a hitel kamatát. A piaci kínálat is ezt tükrözi, ugyanis a bankok termékpalettáját áttekintve azt látjuk, hogy több a hosszú távon kiszámítható lakáshitel-ajánlat, mint a kockázatosabb, de olcsóbb.

A bankoknál 5 és 10 éves kamatperiódusú konstrukcióból van a legtöbb, így van miből válogatniuk azoknak az érdeklődőknek, akik inkább megfizetik a biztonság árát. Jól láthatóan, ugyanazt a hitelt 44–46 ezer forint helyett 56–61 ezer forintért kapjuk meg, viszont cserébe kiszámíthatóbb lesz a hitelünk, és 10 évre előre rögzítjük a kamatbázis változása ellen a hitelünket. Márpedig a legnagyobb eltérést valószínűleg épp itt fogjuk találni.

Megéri már most gondolni a jövőre, hiszen ha a várt kamatemelkedés bekövetkezik, akkor a reláció is megfordul, és épp az először drágább hitellel fogunk hosszú távon jól kijönni. A konklúzió, hogy a havi részletek mellett gondoljunk a hitel teljes visszafizetésének költségére, amit jó választással (hosszabb távon rögzített hitellel) csökkenhetünk. A hitelfelvételt nem csak azoknak érdemes most megfontolniuk, akik éppen most szeretnék megvalósítani lakáscéljukat, hanem azoknak is, akik már meglévő kölcsönt törlesztenek. Nekik érdemes felülvizsgálni aktuális hitelüket, és összevetni a ma elérhető ajánlatokkal. Egy esetleges hitelkiváltáskor fizetendő előtörlesztési díj ellenére is megérheti kiváltani tartozásukat, amennyiben ezzel jelentősebb pénzügyi előnyre tesznek szert. Ez adódhat abból, hogy olcsóbb konstrukciót találnak, de előnyösebb helyzetbe kerülhetnek úgy is, hogy azonos vagy legalább közel azonos kamatokkal hosszabb távra rögzíthetik törlesztőrészletüket.

Tízmilliót is érhet az odafigyelés
Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.