Robotizálás: nem bocsátanának el tömegeket, ígérik a multik

2017. február 02. csütörtök - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

A dolgozói feladatot elvégzésére automatizált rendszereket vagy mesterséges intelligenciát használni készülő cégek 80 százaléka azt állítja, hogy nem bocsátanának el nagyszámú alkalmazottat – derült ki egy felmérésből.

robotok gép előtt dolgoznak

Kép: Fotolia

Nem elbocsátják a dolgozókat a nemzetközi nagyvállalatok, amikor áttérnek az automatikus rendszerekre, hanem inkább átképeznék őket – derült ki az Infosys technológiai és tanácsadó cég 1600 vezető beosztású üzleti döntéshozót megszólaltató felméréséből. Az adatok szerint a cégek nagy része a forgalom növelését és a szervezet áramvonalasítását reméli a mesterséges intelligencia (AI) integrálásától a munkafolyamatokban. Az áramvonalasításba természetesen beletartozik a cég karcsúsítása, vagyis az elbocsátások. A válaszadók 39 százaléka tervezi, hogy legalább 3 éven belül elkezdik használni az AI kínálta lehetőségeket üzleti tevékenységükben. Vagyis az emberi erőforrásokat automatizálják.

Nálunk is leváltják a drónok a postásokat
Az új, digitális technológia által vezérelt eszközök – például a drónok, automata targoncák – sokkal többet és pontosabban képesek dolgozni, mint az ember, így alkalmazásuk jóval olcsóbbá válik a cégek számára a humán munkaerőnél.

Már a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) is vizsgálta a kérdést 2016-ban. A szervezet Future of Jobs nevű jelentése szerint 7,1 millió munkahely szűnhet meg 2020-ra azzal, hogy egyes feladatokat automatizálnak, és a munkavégzők feleslegessé válnak. Ugyanakkor okos átcsoportosítással és átképzéssel 2,1 millió ember munkája megőrizhető, mert rájuk más területeken lenne szükség. Vagyis végső soron 5 millió állás tűnhet el.

A WEF 2017 globális kockázatairól szóló jelentése az egyik neuralgikus pontként a munkanélküliséget, illetve az alacsony foglalkoztatottságot azonosította, nem titkolva, hogy ennek hátterében az automatizáció áll.

Az Infosys felmérése szerint a megkérdezett menedzserek

  • 76 százaléka véli úgy, hogy az AI kulcsfontosságú egy szervezett stratégiájának sikeréhez
  • 64 százalék hiszi, hogy a szervezet jövőbeli növekedésének biztosításához elengedhetetlen az AI
  • 62 százalék optimista a tekintetben, hogy el tudja helyezni az alkalmazottait, miután a gépek kiváltották a munkáját.
  • 85 százalék szándékozik képezni a munkavállalóit, hogy a mesterséges intelligenciának hasznát vegyék a munkavégzésük során.
Csak tanulással van esélyünk munkára a jövőben
A munka jövője ragyogó: minden ötödik munkáltató (19%) arra számít, hogy a digitalizáció növeli, tízből hat (64%) pedig, hogy nem változtat a foglalkoztatott munkaerő létszámát, amennyiben az emberek a megfelelő tudással rendelkeznek, és nyitottak az új dolgok elsajátítására.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor