Robbanás jöhet a jelzáloghiteleknél

2019. április 30. kedd - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre többen választják a legalább 10 éves kamatperiódusú, kiszámíthatóbb, így biztonságosabb jelzáloghiteleket. A változó kamatozású, rövid kamatperiódusú hitelek aránya országszerte minimálisra csökkent - derül ki egy friss hitelpiaci elemzésből.

A jelzáloghitellel ingatlant vásárlók több mint kétharmada legalább 10 évig fix törlesztőrészlettel szeretne kalkulálni már a hitel felvételének időpontjában is. A legbiztosabbra Nyugat-Magyarországon mennek, míg a budapestiek valamelyest nagyobb kockázatot vállalnak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kevesebb mint 5 évig fix kamatozású hitelek szinte eltűntek a piacról, arányuk országszerte csupán 2-3 százalék. Az 5 éves kamatperiódus aránya is folyamatosan csökken, egy év leforgása alatt 35-45 százalékponttal csökkent a részesedése, a Duna House Hitelcentruma által közvetített hitelek adatai alapján.

A fővárosiak 12 százaléka a teljes futamidőre fix kamatozás mellett döntött 2019 első negyedévében. Ugyanez az arány keleten 19, nyugaton 21 százalék.

A következő negyedévben magasabb fokozatba kapcsolhat a hitelpiac

A Duna House a lakáscélú hitelek volumenében az idei év harmadik negyedévében vár kiugró emelkedést. Júliustól a családi otthonteremtési kedvezmények keretében már használt lakásokra is felvehető lesz az államilag támogatott hitelkonstrukció, amely 2 gyerek esetében

Készülnek a bankok a babaváró hitelre
Megközelítőleg tízezer ügyletre és mintegy hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig a Takarék Csoport. Azzal számolnak, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes.

10, három gyerek esetében 15 millió forint felvehető hitelösszeget jelent. A folyamatosan emelkedő lakásárak miatt ezekre várhatóan egyre nagyobb szüksége is lesz a hitellel vásárlóknak.

„A kamattámogatott hitelek felhasználási körének bővülése újabb lökést adhat az ingatlan és jelzáloghitel-piacnak az idei év harmadik negyedévében. Ráadásul ugyanebben az időszakban jelenik meg a Babaváró hitel, amely várhatóan a jelzáloghitelek mellett szintén óriási segítséget jelenthet a családot-gyermeket tervezőknek ingatlancéljaik elérésében. Várakozásaink szerint az utóbbi termék kifejezetten keresett lesz a családok körében, ennek ellenére nem számítunk jelentős kiszorító hatással a jelzáloghitelek piacán.”  – nyilatkozta az ingatlanpiaci szakértő.