Rég tekintettünk ilyen bizalommal a jövőbe

2014. április 23. szerda - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

1998 óta nem voltak ilyen optimisták a magyar gazdasági szereplők, látványos a kiugrás az építőiparban. A lakossági bizalom is nyolcéves csúcson van, mérséklődött a félelem a munkanélküliségtől.

Áprilisban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének másfél éve tartó, látványos emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezőek a várakozások. A cégek 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták. (Más felmérések is alátámasztják, hogy növekedésre számíthatunk a magyar gazdaságban.)

Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen az építőipari vállalatoké. Az optimista cégek aránya az építő-ipar kivételével minden ágazatban meghaladta a pesszimistákét, de az elmaradás már ez utóbbinál sem jelentős. Az ipari bizalmi index áprilisban érzékelhetően emelkedett, de szintje „csak” négyéves rekord. Az elmúlt időszaki termelés megítélése romlott, de a kilátásokról, a készletekről és a rendelésállományokról alkotott vélemény javult (bár az exportrendelésekről alkotott kép kedvezőtlenebb lett). Az ipari termelés is jelentősen növekedett az év első hónapjaiban.

Forrás: GKI-Erste konjunktúra-index

Az építőipari bizalmi index az idei negyedik hónapban kiugró mértékben emelkedett, ekkora változás utoljára tavaly februárban volt. Egyaránt javult az előző három hónap termelési színvonalának illetve a rendelésállománynak a megítélése. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza (4,2 hónap) hatéves csúcsra került. A kereskedelmi bizalmi index áprilisban a februári szintre csökkent. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése minimálisan javult, de a készletszintet a márciusinál sokkal magasabbnak minősítették a válaszadók. (A jegybank módosít a Növekedési Hitelprogram feltételein, így még több cég kaphat olcsó hitelt.)

A szolgáltatói bizalmi index javulását főleg a várható forgalom optimista megítélése magyarázza. A foglalkoztatási szándék az iparban és különösen az építőiparban javult, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében romlott. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban kissé erősödött. Az építőiparban hosszú idő óta először fordult elő, hogy az áremelést tervező vállalkozások aránya – ha kismértékben is, de – meghaladta az árcsökkenést tervezőkét. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátása-inak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban csak minimálisan emelkedett, de szintje így is nyolcéves csúcs. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, vár-ható megtakarítási képességét rosszabbnak minősítette, mint márciusban.

Minden pénzt kiszedtünk Brüsszelből
Az előző uniós költségvetési ciklusban az összes Magyarország rendelkezésére álló forrást sikerült lekötni. Összesen mintegy 10 ezer milliárd forint áramlott a magyar gazdaságba. Bár a cégek számára elérhető forrásokat már mind lekötötték, előfordulhat, hogy az elállásokból, illetve a meg nem valósult pályázatokból visszacsorgó forrásokból új kiírások jelennek meg – közölte a Miniszterelnökség. Ugyanakkor ennek esélyét csökkenti, hogy a túlvállalások és a tartaléklisták miatt minden esetlegesen felszabaduló forrás gyors felhasználása már így biztosítva van – akár újabb kiírások hiányában is.