Pénzügyi trendek 2015-re

2015. február 07. szombat - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

2015-ben a hazai bankszektort a hatékonyabb működésre való törekvés, az ügyfélközpontúság és a kis- és középvállalati ügyfelekért folytatott verseny erősödése jellemzi majd. A befektetőknek pedig tudomásul kell venniük, hogy kockázatmentesen nem lehetnek magas hozamelvárásaik.

A big data mostanáig nem gyűrűzött be a banki szférába, de ezzel a bankok ütemet vesztettek és – akár a hazai, akár a nemzetközi piaci szereplőket nézzük – elmaradtak az új piaci lehetőségek feltérképezésében, a rendelkezésükre álló hatalmas információtömeg kihasználásában. Eközben a mobilszolgáltatók és egyéb webes cégek megjelentek a pénzügyi tranzakciók üzletágban, szűkítve a pénzintézetek piacát. A lemaradás behozása érdekében a bankoknál rendelkezésre álló hatalmas információtömeg a figyelem középpontjába kerülhet, sőt, amennyiben szabályozói oldal nem tiltja, felerősödhetnek az iparági együttműködések is a pénzügyi és a technológiai cégek között.

Gazdasági előrejelzésekről és cégvezetők idei évre vonatkozó várakozásairól itt olvashat.

A digitális csatornák, valamint az ezeken a csatornákon igénybe vehető szolgáltatások továbbfejlesztése a bankok előtt álló feladat 2015-ben. Az okostelefonok térhódítása a bankolási szokásokra is hat: a mobilpénztárca széles körben kezd terjedni, és egyre több bank készíti el mobilra fejlesztett felületét. A biztonság és az azonosítás előkelő helyen szerepelnek a 2015-ös top 10 globális kereskedelmi banki trendek sorában.

A hazai bankok életét a nem teljesítő hitelek kivezetése fogja meghatározni. Miután ezek a devizakockázatok kikerülnek a mérlegükből, a bankok mérete is megváltozik. Kisebb üzletmenetre és jövedelmezőségre kell berendezkedniük, előtérbe kerülnek a költségcsökkentő és a hatékonyságnövelő lépések. Előfordulhat, hogy kevesebb lesz a bankfiók, csökken a banki alkalmazottak száma, s ezzel párhuzamosan jelentősen fejlődik a pénzintézetek IT infrastruktúrája.

Az ügyfelek minőségi kiszolgálása lesz az egyik legfontosabb versenytényező. Bár sok területen hódít az e-bankolás, lesznek üzletágak, ahol felértékelődik személyes kiszolgálás. A hitelezés területén – különösen a kis- és középvállalaltok esetében – valószínűleg erősödik a tanácsadási szolgáltatás súlya, megnő a dedikált kapcsolattartók szerepe.

A banki termékek kialakításánál az egyszerűség lesz a fő szempont. Könnyen érthető, „kisbetű-mentes”, kevés dokumentációt igénylő termékstruktúrával versenyeznek a pénzintézetek az ügyfelekért. Az árak – főképp az átutalási díjak – várhatóan csökkennek. A bankok bevételkiesését a hitelezésben várt volumennövekedés pótolja.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/kanate

Okosabban bankolunk

Az elmúlt években történtekből az ügyfeleknek is le kell vonniuk a tapasztalatokat. Sokkal együttműködőbbnek kell lenniük, el kell fogadniuk, hogy ha egy szolgáltatásnak van értéke, akkor van ára is, amit meg kell fizetni. És azt is be kell látniuk, hogy pénzügyi tudás, felkészültség nélkül nincs felelős bankolás. Nem várható a szolgáltatótól, hogy az ügyfél helyett legyen felelős, helyette gondolkodjon, helyette ismerje a cég vagy család anyagi helyzetét, céljait és stratégiáját. 2015-ben tovább erősödhet a tudatosság szerepe.

A hazai lakossági és a kis- és középvállalati ügyfelek átlagos bankkapcsolatának száma már tavaly elkezdett csökkenni többek között a tranzakciós illeték hatására, és ez a tendencia még idén is folytatódik. A pénzügyeik koncentrálásával a cégek hitelezhetősége is javul.

A bankok között érezhetően élesedik a verseny a jó ügyfelekért. Szolgáltatáspalettájuk kialakításakor az ügyféligények minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak: egyszerűség, kiszámíthatóság és személyesség lesznek az idei év kulcsszavai az Erste Bank szakértője szerint.

Jöhet a negatív reálkamat

Mivel a jegybanki alapkamat fokozatos csökkent, a megtakarítóknak a bankbetétek helyett más befektetési lehetőséget kell keresniük, ha magasabb hozamra vágynak. Az orosz–ukrán válságból eredő deflációs félelmek, a jegybankok intézkedései – például, hogy a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát – vagy az olajár alakulása (lásd infografikánkat a 4–5. oldalon) ugyanakkor alaposan felkavarhatja a befektetők nyugalmát idén.

2015-ben előbb eltűnik a legegyszerűbb befektetések pozitív reálkamata, majd a második félévben jöhet a negatív reálkamat, ami a befektetési alapok piacának további bővülését hozhatja – jósolja a K&H szakértője. Az érettebb befektetési piaccal rendelkező országokban a megtakarítók egyre inkább a nagyobb hozzáértést kívánó, bonyolultabb, magasabb kényelmi szolgáltatás nyújtó alapok irányába mozdulnak. Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója hosszú távon idehaza is erre a tendenciára számít.

Befektetési praktikák

Ami az államkötvényeket illeti, Alan Zlatar, a Vontobel vezető stratégája szerint az Egyesült Államok gazdasága fellendül, és előbb-utóbb kamatemelés lesz, vagyis az amerikai államkötvények elvesztik vonzerejüket. Az Alapblognak adott interjúban a szakember inkább az európai kötvényeket ajánlja, hiszen az EKB kötvényvásárlási programja csak most kezdődik majd. Szerinte az európai részvénypiacon is érdemes vásárolni, mert van esély arra, hogy az idei évtől kezdve tartós növekedési pályára áll Európa. „A következő 12–18 hónapban jelentősen beindulnak a beruházások összeurópai állami és vállalati szinten egyaránt” – nyilatkozta a stratéga az Alapblognak.

Kép:Fotolia

Az Equilor szakértői szerint az árfolyammozgásokra is érdemes spekulálni, persze megfelelő kockázatkezelés mellett. Tavaly az euró ára alig tartózkodott 300 forint alatt, ami valószínűleg 2015-re is igaz lesz. De az sem elképzelhetetlen, hogy idén a 2012 év eleji 324-es árfolyamcsúcsnál is magasabb szinteket látunk majd a kurzusban. Számos érv szól a forint gyengülése mellett – az alacsony állampapírhozamok, az amerikai kamatemelés lehetősége, a kínai gazdaság lassulása és az európai recesszió réme –, ráadásul 2015-ben az Oroszországgal szembeni szankciók, illetve a belső fogyasztás növekedése miatt a külkereskedelmi mérleg többlete is csökkenhet, amely tényezők eddig a forint iránti keresletet erősítették. Az Equilor tehát a forint gyengülését prognosztizálja.

A Goldman Sachs szerint az euró továbbra is gyenge marad a dollárral szemben, de hosszú távon az amerikai valuta is legfeljebb szerény mértékben erősödik. A befektetési bank szakértői szerint a kínai GDP az elkövetkező években még 6-7 százalékkal nőhet, de középtávon erőteljesebb lassulást prognosztizálnak, ami kihívások elé állítja a befektetőket. A kínai piac azonban ma alulértékelt a fejlett piacok elmúlt 5 évben megfigyelhető tőzsdei szárnyalása tükrében – írja előrejelzésében az Equilor a kínai részvényárfolyamok emelkedését prognosztizálva.

A részvényeket illetően a technológiai cégek papírjai húzhatják idén a piacot, különösen a vállalati keresletre alapozó társaságok – írja trendelőrejelzésében Jeff Reeves, a MarketWatch publicistája, aki szerint a pénzügyi cégek papírjait és a feltörekvő országok piacait – különösen a GDP-növekedés szempontjából Kínát csaknem beérő Indiáét – érdemes túlsúlyozni a portfólióban.

Merre tartunk?
Rendhagyó összeállításunkban kitekintünk a nagyvilágba, és megkérdeztük a főbb szektorok, tevékenységek, iparágak, ágazatok ismert és elismert szereplőit, hogy milyen ágazati trendeket, hangsúlyokat, változásokat prognosztizálnak 2015-re, s saját területükön, saját cégükben milyen változásokra készülnek.

A Vodafone Magyarország előrejelzése 2015-re

A hangforgalom területén már nem nagyon lehet további bővülésre számítani, de a piac szerkezete az új szereplők belépésével kismértékben akár változhat is. Növekedés, ahogy az elmúlt években is látható volt, a mobilinternet-szolgáltatások területén várható. További részletek itt.

A Telekom előrejelzése 2015-re

Szakértői előrejelzések alapján azt látjuk, hogy a vezetékes hanghoz képest a vezetékes internet kevésbé, a mobilpiac – amely egyébként a teljes piac több mint felét teszi ki – szinte alig csökken, mondhatni, stagnál, ami elsősorban a mobilinternet-szolgáltatások folyamatos és egyre szélesebb körben történő elterjedésének tudható be. További részletek itt.

A Telenor Magyarország előrejelzése 2015-re

A szolgáltatóknak minden téren többet kell nyújtaniuk, mint korábban: elszigetelt szolgáltatások helyett olyan értéknövelt csomagokat kell kínálniuk a vállalati ügyfeleiknek, amelyek hatékonyabbá teszik a cégek működését. További részletek itt.

Az Erste Bank előrejelzése 2015-re

A hazai bankok életében 2015 – legalábbis az év első fele – a lakossági deviza-jelzáloghitelek rendezéséről fog szólni. A kkv-üzletágban arra számítunk, hogy megnő a cégek pénzforgalma és a hitelfelvételi kedve is, különösen az európai uniós pályázatok elindulásával. További részeltek itt.

A Mapei Kft.előrejelzése 2015-re

Tavaly a KSH adatai szerint az építőipar 17 százalékkal nőtt. A bővülés mozgatórugója az európai uniós pályázatokból elnyert támogatás volt, és mivel idén a szektorban nem remélünk új kiírásokat – legfeljebb 2016-tól számítunk a projektek indulására –, a növekedés lassulni fog. További részletek itt.

A Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. előrejelzése 2015-re

Idén jelentős fellendülés mehet végbe az energiahatékonysági beruházások területén. Részben azért, mert az energiamegtakarítási lehetőségek mindinkább előtérbe kerülnek a vállalkozások esetén, részben pedig azért, mert komoly pályázati pénzek érkeznek a szektorba. További részletek itt.