Pénteken újra mérlegre kerül Magyarország

2018. november 22. csütörtök - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarország egyedül a Moody’s hitelminősítőnél szerepel stabil kilátással. A héten ezt kedvezően módosíthatja a cég, de elképzelhető, hogy jövőre lesz csak változás – vélekedett Németh Dávid a K&H vezető elemzője.

Mindhárom nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s, a Fitch Ratings és a Moody’s a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjén tartja nyilván Magyarországot (S&P: BBB-, Fitch Ratings: BBB-, Moody’s: Baa3). Az S&P-nél és a Fitch Ratingsnél a felminősítés előszobájában van a magyar gazdaság, ugyanis pozitív kilátás van érvényben. A Moody’s esetében azonban a kilátás stabil. Utóbbi hitelminősítő várhatóan most pénteken – november 23-an vizsgálja – megint Magyarországot.

„Elméletileg több forgatókönyv lehetséges. Az egyik, hogy mindent változatlanul hagynak a Moody’s szakértői. A másik, hogy a többiekhez hasonlóan pozitív kilátást adnak. A legvalószínűbb, hogy ebből a kettőből választanak majd pénteken. A harmadik verzió a kilátásjavítás nélküli azonnali felminősítés, de erre csekély az esély, ez ugyanis ritkán fordul elő. Az pedig szinte kizárt, hogy kedvezőtlen döntést hozzanak, azaz negatív kilátást adjanak vagy leminősítsék az országot” – mondta Német Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

ember nagyítóval a szeme előtt

Megnéznek minket – Kép: Fotolia

A hitelminősítő kedvezőnek mondhatja, hogy a költségvetési hiányt kordában tartja a kormány. Emellett lendületesen növekszik a GDP, az államadósság pedig csökkenő pályán van. Pozitívan nyilatkozhatnak a Moody’s szakemberei a beinduló hitelezésről is.

Ugyanakkor problémásnak tarthatják a folyó fizetési egyenleg romlását, megkezdődött ugyanis a folyó többlet csökkenése, ha pedig a mostani ütemben mérséklődik a jövőben, azt a gazdaság túlfűtöttségére utaló jelként értékelhetik a hitelminősítőnél. Kicsi és nyitott gazdaság a magyar, ezért a Moody’s kiemelten nézi azt is, hogy tartós lesz-e a nemzetközi konjunktúra lassulása és ez hogyan befolyásolhatja majd Magyarország teljesítményét.

„Ha most mindent változatlanul hagy a Moody’s, akkor a jelenlegi kilátások szerint a három hitelminősítő várhatóan 2019 második felében adhat majd jobb osztályzatot” – tette hozzá a szakember. Régiós összevetésben Magyarország egyébként le van maradva a többi országtól, Csehország, Lengyelország és Szlovákia is több kategóriával jobb osztályzattal szerepel a hitelminősítőknél. Ahhoz pedig, hogy Magyarország megítélése számottevően javuljon hitelminősítési szempontból, több lépcsővel jobb osztályzatra lesz szükség.