Parragh: demagóg ötlet a negyven év utáni nyugdíj

2015. augusztus 03. hétfő - 09:12 / piacesprofit.hu
  •    

Felelőtlen és demagóg ötletnek nevezte a a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségét Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjúban. A hamarosan nyugdíjkorba kerülő vállalkozó tömegek egyébként is gondot okoznak majd - véli.

Demagóg és felelőtlen ötletnek tartja Parragh László, az MKIK elnöke azt a felvetést, hogy a férfiak negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek, ahogy a nők a Napi Gazdaságnak adott interjúja szerint. (Korábban Czomba Sándor is kritizálta az ötletet.)

“A nők leterheltsége nagyobb, mint a férfiaké. Ráadásul az elképzelés szembemegy a globális trendekkel, hiszen emelkedik az emberek átlagos életkora, így emelkedik a nyugdíjban eltöltött idő, s ennek finanszírozását valakinek állnia kell. Ha a felosztó-kirovó rendszer nem tudja magát fenntartani, az adóemelést vetít előre” – nyilatkozta Parragh.

Véleménye szerint már az is nagy problémákat vetít előre, hogy sok vállalkozó rövid távon gondolkodik, nem néz szembe azzal, ha minimális járulékot fizet, ennek alapján kap majd ellátást, nyugdíjat. Így ha nincs jelentős mértékű megtakarítása, hatalmas egzisztenciális zuhanásban lesz része.

Az öregségi nyugdíj alapját kizárólag a bejelentett fizetés képezi, tehát az ezen felül kapott dolgozói „juttatás” vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét. (Sokan számítanak is arra, hogy az életszínvonaluk romlani fog nyugdíjas korukban.)

Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte!
A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét? Itt olvashat róla.