Parragh: a legjobb 10 százalék ment külföldre

2017. február 24. péntek - 10:10 / PP/MTI
  •    

A magyar gazdaság legnagyobb gondja a munkaerőhiány Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint is. Az elvándorlással az a legnagyobb baj, hogy a legjobbak mentek el mondta. A megoldás a béremelés lenne, így újranyitná a bértárgyalásokat.

Parragh László a Bács-Kiskun Megyei Gazdasági és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén tartott előadásában hangsúlyozta: a kamara égisze alatt olyan üzleti közösség kezd kialakulni és stabilizálódni, amely Magyarország sikerének és túlélésének egyik kulcsa.  Álláspontja szerint a kormányzat, a vállalkozások és a szakmai szervezetek közös teendője, egyben felelőssége a cégek fejlődését egyre inkább gátló munkaerőhiány kezelése, a megoldások sorában az elsők között említette egy hosszú távú jövedelem-felzárkóztatási program megvalósítását és a hatékonyság növelését.

pénz után fut

Kép: Freedigitalphotos/digitalart

Az ország versenyképességét ma leginkább az határozza meg, hogy a teljes foglalkoztatás határához értünk, munkaerő-tartalékaink kimerülőben vannak – húzta alá az elnök. Rámutatott:  Nyugat-Európa munkavállaló-elszívó hatása nehéz helyzetet teremt. Nem csupán azért, mert 3 millió honi munkavállalóval szemben 300 ezren külföldön dolgoznak, hanem mert ez a 10 százalék a magyar munkaerő legszorgalmasabb, legrugalmasabb, leginnovatívabb rétege – jelezte.( Az ország uniós csatlakozása, azaz 2004 óta folyamatos az elvándorlás, amire a nyugati bérszínvonal miatt lehetett számítani, fel is készülhettek volna a kezelésére a kormányok – mondta korábban Jaksity György.)

Szólt arról, hogy a kamara fontosnak tarja, hogy a jelenlegi mintegy 230 ezer közmunkás létszámát 2020-ra 100 ezer fő alá szorítsák. Emellett szükség van az adóterhek további mérséklésére, az uniós források minél nagyobb arányának gazdaságfejlesztési célú felhasználására, a kutatás-fejlesztés támogatására, a versenytárs országokkal való együttműködés erősítésére és az emberek közérzetét javító beruházásokra, fejlesztésekre – sorolta.   

Tényleg lehet új bértárgyalás?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nem kizárt, hogy a kormány nyitott további járulékcsökkentésre, így a tavalyi bérmegállapodást újra lehetne nyitni és egy nagyobb lépésben gondolkozni – mondta ugyanezen a napon, az M1 csatornán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre reagálva a Kormányinfón azt mondta,  jövő héten lesz a gazdasági évadnyitó a kamarában, akkor lehet majd megvitatni a felvetést, hogy van-e lehetőség ismét kinyitni a decemberben kötött bérmegállapodást, és van-e lehetőség nagyobb mértékű járulékcsökkentésre. (2016. november végén született megállapodás az első járulékcsökkentésről.)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek