Óvatosabbak lettek a befektetők

2018. március 21. szerda - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt hónapban annak ellenére is növekedni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon, hogy a februári részvénypiaci hullám nem volt kedvező a hozamok szempontjából. A befektetők azonban gyorsan reagáltak, erősödött a kockázatkerülő magatartás – értékelte a befektetési alap piac jelenlegi változásait a K&H.

Február finoman szólva nem volt kedvező a hozamok szempontjából, ami alapvetően piacszűkítő hatással volt a befektetési alapok állományára. Ezzel együtt is növekedni tudott azonban a befektetési alapok vagyona, ami jelenleg 6.232 milliárd forint a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján. „Több kategória esetében is fordulatot hozott az elmúlt hónap, ami azt mutatja, hogy a befektetők nagyon gyorsan reagáltak az éve eleji piaci ingadozásokra, és jó irányba mozdultak” – értékelte a befektetési alap piac februári mozgásait Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere.

ember elszálló pénzzel

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ratch0013

„A részvényalapok esetében 2016 szeptembere óta nem volt érdemi csökkenés, most azonban zsugorodott az állomány. Ennek oka, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a részvénypiacok emelkedő trendje már nem folytatódik, és a továbbiakban hevesebb árfolyamingadozások várhatók. Eközben a pénzpiaci alapok állománya minimálisan élénkült, ami alapvetően annak köszönhető, hogy a befektetők jól láthatóan a kockázatkerülés irányába mozdultak, illetve a dollár befektetések kézzelfogható kamata már vonzó a befektetőknek” – tájékoztatott Kovács Mátyás. Mivel az EKB legutóbbi állásfoglalása alapján az euró esetében nem várható a közeljövőben szigorítás – és ezzel az euró befektetések kamatának növekedése sem –, tovább folytatódhat a kereslet a dollár befektetések iránt. Egyúttal a hazai kamatszintekre vonatkozóan ez azt jelenti, hogy nem sürgeti az MNB-t külső nyomás a kamatemelés irányába.

A befektetési szakember meglátása szerint a vegyes alapok esetében viszonylag tiszta a kép: a növekvő trend töretlen, annak ellenére is, hogy a részvénypiaci esés nem kedvezett ennek a kategóriának sem. Az értékesítés azonban továbbra is pozitív, tehát a befektetők keresik a vegyes alapokat.

„A kötvényalapok esetében nem látható érdemi változás, hiszen folytatódott az itt elhelyezett megtakarítások csökkenése. Véleményünk szerint az év elején a hazai kötvénypiaci hozamok új mélypontot ütöttek, így a továbbiakban a hozamok emelkedésére, és a kötvény típusú befektetések esetében átmenetileg gyengébb teljesítményre számítunk” – mondta el Kovács Mátyás.

Ha nem tetszik, ne írjuk alá
Egy tőkebefektetés az anyagi forráson túl a szerződés aláírása után egy megváltozott összetételű tulajdonosi kört is jelent. Nem csak a vállalkozás anyagi helyzete, de a döntéshozatali, működési folyamatai is megváltoznak, ezért fontos átgondolni, hogy intézményi befektető vagy üzleti angyal által szeretnénk finanszírozáshoz jutni. Csendestársat keresünk vagy aktív menedzsment és piacépítési támogatást is elvárunk? Hiszen nem mindegy, hogy honnan érkezik az anyagi forrás, és hogy az üzleti partner milyen jogokat kér a tőkéért cserébe.