Öt rossz szokás, amit felejtsünk el, ha állást akarunk

2015. január 09. péntek - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Bizonyára sokan tűzték ki maguknak azt a célt, hogy idén új, a korábbinál jobb munkát szereznek. Nem árt azonban tanulni a hibákból. Öt gyakori álláskeresői bakit gyűjtöttünk össze, amibe valószínűleg sokan belefutottak már.

Kép: Freestockphoto

1. Önmagunkat sajnáltatni

„Minden megpróbáltam, de engem senki sem akar.” „Csak protekcióval lehet jó állást találni”. „100 pályázatot küldtem el, de senki sem válaszolt.” „Hiába van diplomám, nekem már csak segédmunka jut.” Érthető, hogy a sikertelen álláskeresés során lelki mélypontokra jut az ember. Időnként jó kiadni magunkból a frusztrációt, ám hosszú távon ez a hozzáállás nem segít. Sőt, még mélyebb gödörbe lök. Próbáljunk meg pozitívak maradni, és ha valami nem megy, akkor inkább mástól tanácsot kérni.

Vannak tanácsok, amelyeket nem szabad megfogadni felmondás után!

2. Mástól várni az új munkaszerződést

„Nagy bajban vagyok. Tudnál nekem valamilyen jó állást? Minden lehetőség érdekel.” Bármennyire is sok barátod van, ilyen megközelítéssel valószínűleg nem kapunk munkaszerződést. Csak akkor tudnak segíteni, ha tisztában vagyunk céljainkkal, erősségeinkkel, és a barátaink látják, mit tettünk le eddig az asztalra. Ekkor is csak legfeljebb munkaadókat ajánlanak. Az új álláshoz vezető utat nekünk kell kitaposni. Ne haragudjunk senkire sem, ha nem tud segíteni. Éppen ellenkezőleg: minden apró tippet, bátorítást köszönjünk meg.

3. Mindenhová ugyanazt a pályázatot elküldeni

„Tisztelt Cím! Csatolva küldöm az önéletrajzomat. Várom válaszukat. Üdvözlettel: X. Y.” Aki minden kinézett állásra így pályázik, sok jóra ne számítson. Hacsak nem egy nagyon keresett, jó referenciákkal rendelkező informatikus vagy mérnök, aki után két kézzel kapkodnak a fejvadászok és a munkaadók. Minden önéletrajz íródjon cégre, pozícióra. A megszólítás legyen személyes, a motivációs levél és a CV rímeljen az álláshirdetésre, köszönjenek vissza benne a kulcsszavak, a cég számára fontos értékek.  (Van, aki el sem jut az állásinterjúig, mert már a motivációs levélben elköveti a legrosszabb hibákat.)

A közösségi oldalak nélkül nem találunk állást!
Ma már a közösségi média az új álláspiac, és ez a jövőben egyre inkább így lesz. Ennek ellenére sem az álláskeresők, sem pedig a felvételiztetők számára nem mindig egyértelmű, melyek a leginkább bevált jó gyakorlatok, módszerek.

4. A munkaadót nem fair módon kezelni

A HR-esek is hosszan sorolják panaszaikat az álláskeresőkkel szemben. Úgy kihagyni a megbeszélt állásinterjút, hogy nem jelzed a cégnek. A kiválasztási folyamat közepén nem tájékoztatni a munkaadót, hogy már találtunk állást. Nem komolyan gondolni a munkahely-váltási szándékot. Az unfair álláskeresők megmaradhatnak a személyzeti szakemberek fejében, rossz esetben feketelistára is kerülhetnek. Megéri sportszerűnek és udvariasnak lenni az álláspiacon.

5. Az első pályázat után leállni a kereséssel

„Megvan a tökéletes állás, ezt rám szabták” – sóhajt fel sok-sok álláskereső. Alaposan összeállítja a pályázati anyagot, elküldi a cégnek, és vár az állásinterjúra való behívásra. Áll a pályázása, mert megvan az álomállás, ami azonban csak egy hirdetés. Aztán két-három hét múlva sem csörren meg a telefon. Kiderül, hogy kiesett a rostán, és elfelejtették értesíteni. Ezzel értékes időt veszített. Csak akkor álljunk le az álláskereséssel, ha aláírtuk a munkaszerződést.

Forrás: monster.hu