Óriásnyulakat akar a kormány a háztáji gazdaságokba

2013. május 25. szombat - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Új tenyésznyúltelepet avattak fel Gödöllőn, a Haszonállat-génmegőrzési Központ területén csütörtökön; a telep biztosítja a magyar óriásnyúl genetikai hátterét egy új háztáji programhoz is.

Háztáji óriásnyulakat nevelhetünk – Kép: Pelsőczy Csaba

Két éve indult az eddig legszélesebb körben elterjedt Nyúl-unk a munkáért program. Ennek keretében 2011-ben 200, tavaly pedig csaknem 90 család kapott tenyésznyulat, takarmányt és tudást az állattartáshoz. Relax rabbit névvel indul egy új program is, amelynek keretében magyar óriásnyulat tenyésztenek természetközeli takarmányozással, technológiával; a kiváló minőségű és állatvédelmi szempontból ideális körülmények között előállított húst a legigényesebb piac is keresi.

A tenyésztelepet, ahol a magyar óriásnyúl genetikai hátterét biztosítják a programhoz, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára, Poprády Géza avatta fel a gödöllői kutatóintézet területén.

Szintén évek óta tart a Hungaricum Baromfi program. Ennek keretében faluközösségek, családok az önkormányzatok által szervezve tartanak őshonos baromfifajtákat. Naposcsibét, speciális takarmányt kapnak, oktatáson vesznek részt, a hízott baromfit, illetve tojásukat pedig szervezetten dolgozzák fel és értékesítik. A magyar őshonos állatok a határon túl is jól teljesítenek.

A programok elsősorban a leghátrányosabb kistérségek településeire koncentráltak, céljuk az itt élő nehéz sorsú családok segítése, egészséges élelmiszerrel történő ellátása. Ennek része a Mintakert program is: a gödöllői kutatóintézet területén veteményest, gyümölcsöst létesítettek, amelyet két család gondoz, törekedve a minél kisebb mennyiségű vegyszer felhasználására. Rövidesen indul a Tanyató program is, amelynek keretében évente 50 kiló halat tudnak megtermelni vállalkozó szellemű közösségek, illetve tanyák gazdái – áll a központ tájékoztatójában.

Lemarad a magyar biogazdálkodás
Az Európai Unió tagországai közül Ausztriában a legnagyobb a biogazdálkodás által hasznosított terület az összes megművelt területen belül, derült ki az Eurostat adataiból Brüsszelben. Hazánk biogazdálkodása nemhogy az élen járó országok eredményétől, de még az uniós átlagtól is jócskán elmarad.

Könnyebben lehetünk őstermelők

A VM egyszerűsítette az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, így a közel 340 ezer őstermelő könnyebben juthat hozzá a gazdálkodáshoz szükséges őstermelői igazolványhoz. A minisztérium intézkedéseinek köszönhetően csökken az ügyintézési idő és az adminisztráció, egyszerre három adóévre váltható ki az őstermelői igazolvány és a három különböző adóévre szóló értékesítési betétlap. Ügyintézésre ezentúl csak akkor van szükség az igazolvány teljes érvényességi ideje (3 év) alatt, ha a személyes adataikról, a gazdaságaikról vagy a termelési adataikról jelentenek be változást. A termelőknek erre minden évben június 15-ig van lehetőségük.