Óriási halom kukorica termett Magyarországon

2019. november 14. csütörtök - 13:03 / PP/MTI
  •    

Az országban a legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növény, a kukorica az idén 982 ezer hektáros területről hektáronként 8 tonnát kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott - közölte az Agrárminisztérium.

November első felében befejeződött Magyarországon a szántóföldi növények őszi betakarítása, és a betakarított növényeket biztonságosan betárolták. Az idei kukoricatermés 7 százalékkal meghaladta az előző öt év átlagát.

A betakarítás elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97 százalékos, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött – tették hozzá. A közlemény szerint napraforgóból 561 ezer hektárról történelmi rekordnak számító hektáronként 3 tonna feletti országos átlaghozam mellett 1,7 millió tonnás termést takarítottak be.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Szójából 60 ezer hektáros termőterületről – hektáronként 2,86 tonna hozammal – 170 ezer tonna termett. Az AM közölte, hogy a korábbi évekhez viszonyítva a betakarított terület nagysága a kukorica kivételével enyhén csökkent. Ugyanakkor a rendkívül kedvező hektáronkénti hozamoknak köszönhetően az összes termés mindhárom növényfajnál lényegesen – a napraforgóból 6 százalékkal, szójából pedig közel 14 százalékkal – meghaladta az elmúlt öt év átlagtermését.