Orbánnak már nem fontos az IMF

2011. december 23. péntek - 10:05 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barroso levelére, amelyben az Európai Bizottság elnöke két törvényjavaslat visszavonását javasolta neki. A miniszterelnök ezt a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban közölte. Szerinte "nem kellene ennek ilyen nagy feneket keríteni, az egész IMF-tárgyalásnak nincs ekkora jelentősége. Ha megállapodunk az IMF-fel, akkor van egy biztonsági szerződésünk, ha nem állapodunk meg, nincs. Attól még az ország áll a lábán, és működik."

Orbán Viktor – mint kifejtette – válaszlevelében azt írta: nincs mód a halasztásra a két indítvánnyal kapcsolatban, mert a január 1-jétől hatályos új alkotmányos rendnek fontos építőköve mind a stabilitási, mind pedig a jegybanktörvény javaslata. Egyik előterjesztés sem tartalmaz olyat, amit az Európai Bizottság elnökének jogában, módjában állna kifogásolni – tette hozzá, majd úgy fogalmazott, udvarias, de elutasító választ adott. A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van. Magyarország nem fogad el olyan törvényt, amely ütközne európai jogszabályokkal – jelentette ki.

Orbán: Magyarország megáll a saját lábán
Orbán: Magyarország megáll a saját lábán

Szólt arról is, hogy egyébként "csupa jó hírt" közölt José Manuel Barrosóval, így azt, hogy elfogadta a magyar parlament a jövő évi költségvetést, amely szerinte az egyik legjobb gazdasági és pénzügyi terv Európában. Tájékoztatta emellett a bizottság elnökét arról, hogy a kormány megállapodott a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

"Nem a világ botránya"

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Magyarországnak van a legkevesebb olyan vitája – szám szerint 14 -, amely abból adódik, hogy a bizottság szerint az adott tagállam valamely jogszabálya uniós jogba ütközik. Vagyis ha a bizottság elnöke vagy valamely tisztségviselője úgy gondolja, hogy egy magyar szabály ellentétes az EU-s joggal, "nem a világ botránya", hanem a brüsszeli élet mindennapos velejárója – fejtette ki álláspontját.

Az új jegybanktörvény javaslatával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, az eredetileg beterjesztett indítvány is harmonizált az európai joggal, egyetlen ponton sem ütközött vele. Hozzáfűzte, hogy "ha esetleg olyan törvényt alkotunk, amely az EU-s joggal ütközik, akkor azt nem az Európai Központi Bank, hanem a Bizottság fogja majd velünk szemben észrevételezni, és ha kell, akkor a 14 eljárás számát 15-re fogja növelni".

Az interjúban Orbán Viktor kijelentette: nincs olyan előterjesztés az Országgyűlés előtt, amely össze akarná vonni a Magyar Nemzeti Bankot valamely más intézménnyel. Egyszerűen arról van szó, hogy az alaptörvény ezt a lehetőséget nyitva hagyja, de ha egyszer élni akar majd ezzel a parlament, törvényt kell alkotnia – mondta, hozzátéve azt is: nincs olyan terv sem, hogy Simor András jegybankelnököt lefokozzák alelnökké.

Azzal kapcsolatban, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól, a kormányfő úgy vélekedett: egész Európa támadás alatt áll, folyamatosan leminősítenek mindenkit, "lassan hozzá is szokunk, ezért el is veszíti jelentőségét". Megismételte, hogy véleménye szerint az a sikeres magyar út, "amelyen az elmúlt másfél évben járunk".

Matolcsynak elfelejtett szólni Orbán
Ezzel szemben tegnap Matolcsy György azt mondta, hogy a kormány nagy reményeket fűz IMF tárgyalásokhoz, mivel Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra.

Akkor sincs baj, ha nem állapodunk meg

Magyarország nem akar hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), elővigyázatossági hitelkeretre van szükség – közölte a miniszterelnök. "Nekünk nem pénzre van szükségünk, nem akarunk felvenni hitelt. (…) Arra van szükségünk, hogy egy olyan megállapodást kössünk, hogy ha a nemzetközi pénzpiacok megbénulnak, akkor hozzá tudjunk jutni egy hitelvonalhoz. Tehát nekünk nem egy konkrét összegre van szükségünk, hanem egy elővigyázatossági hitelkeretre, ezért a forintokról, dollárokról szóló találgatás idő előtti" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve ugyanakkor, hogy most zajlik az egyeztetés arról, milyen hitelkeretről szólnak majd a tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval. Kijelentette azonban: az a törekvése Magyarországnak, hogy a saját lábán álljon, a saját gazdaságpolitikáját folytassa, valamint az, hogy független legyen, nem változott, és nem is fog. Hozzáfűzte, ha az európai válság nem lenne olyan súlyos, mint amilyen, szóba sem jött volna az IMF-tárgyalás, de ma a felelős gondolkodás a megállapodás megkötése felé visz.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy valóban elhangzott-e tőle az a mondat, hogy ha az IMF jön, akkor ő megy, Orbán Viktor azt válaszolta: ez egy értelmetlen mondat, ugyanis a valutaalap sosem ment el. Hozzátette ugyanakkor, ha úgy értik ezt a mondatot, hogy ha újra az IMF irányítása alá kerül az ország, és nem a saját gazdaságpolitikát hajtják végre, akkor "ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség nincs", akkor az igaz. Minderről azonban szó sincs – szögezte le.

Orbán Viktor a közeljövőben kezdődő IMF-EU-tárgyalássorozattal kapcsolatban megjegyezte egyébként, hogy "nem kellene ennek ilyen nagy feneket keríteni, az egész ügynek nincs ekkora jelentősége. Ha megállapodunk az IMF-fel, akkor van egy biztonsági szerződésünk, ha nem állapodunk meg, nincs. Attól még az ország áll a lábán, és működik." Álláspontja szerint Magyarországnak nem a saját lehetséges bajával szemben kell biztosítást kötnie, hanem "más bajai ránk gyakorolt hatása" ellen. "Anélkül is el tudjuk navigálni az ország hajóját, de biztonságosabb úgy hajózni, ha egyébként van egy ilyen biztosításunk" – fogalmazott. A jegybanki kamatemelésre kitérve azt mondta, az szerinte nem segíti a növekedés beindítását.

Nem lesz változás

Kérdésre kijelentette azt is, hogy nem lesz kormányátalakítás 2012. január 1-jén, és általában sem lesz "tömeges" kabinetátalakítás. Mint mondta, mindenki megbízatása addig szól, amíg az ő mandátuma. Az azonban igaz, hogy van, aki azt mondta: a négyéves ciklus közben lehet olyan pillanat, amikor azt kéri, újra üljenek le, és beszéljék meg, folytassa-e a munkáját – tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjének jelölt Németh Lászlónéról szólva közölte: azt várja az új minisztertől, hogy legyen képes az állami cégeket gyorsan és ésszerűen "mozgatni" – ez kell ugyanis a növekedési terv sikeréhez -, valamint az uniós lehetőségek "százszázalékos" kihasználását. "Mostantól ez a női minisztériumunk (…), a családi vagyont kezelő minisztérium most hölgyek kezében van" – jegyezte meg, utalva kormánya leendő első női tagjára.

A pénzügyi fegyelemről kötendő új uniós kormányközi szerződéssel összefüggésben hangsúlyozta: az eurótagság előtt Magyarország nem vállalhat ugyanolyan kötelezettségeket, mint az eurózóna tagállamai, és nem érdeke csatlakozni az adórendszerek összehangolását célul tűző megállapodáshoz sem.

Az interjúban a kormányfő ismét szorgalmazta a "keleti nyitást". Arra a kérdésre, tervezi-e Kína magyar államkötvények vásárlását, azt válaszolta: a piacokon Kína is jelen van.

Arra a felvetésre, hogy január 1-je után akár több ezer orvos is felmondhat, közölte: a kormány létrehozott egy bizottságot, amelynek az a dolga, hogy megvédje az embereket "egy ilyen kedvezőtlen fejlemény hatásaitól". Beteg ellátatlanul nem maradhat, ezért akkor is meg fogják szervezni az egészségügyi ellátást, ha orvosok nagy számban mondanának fel – húzta alá a miniszterelnök.