Orbán Viktor és az európai rekord

2011. június 21. kedd - 18:39 / PP/MTI
  •    

A kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, és ezzel megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Az MSZP szerint a kormány félrevezeti az embereket; a Jobbik szerint egyre nagyobb lesz a szakadék a kormányzat sikerpropagandája és a valóság között; az LMP a kormány álszentsége megnyilvánulásának tartja a miniszterelnök bejelentését.

A kormány döntése értelmében egy lépésben 81 százalékról 77-re csökken a GDP-arányos államadósság mértéke, ami több mint 1.340 milliárd forintos csökkenést jelent – közölte Orbán Viktor sajtónyilatkozatában a kabinet ülése után.

A magyar gazdaságban most megkezdődött fordulat "nekünk, magyaroknak azért is fontos, mert nagyjából húsz éve annak, hogy a megszálló szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta Magyarországot, és akkor sokan voltunk, akik azt gondoltuk (…), hogy Magyarország ezzel visszanyerte a szabadságát és a függetlenségét" – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eltelt húsz évben "keservesen kellett megtapasztalnunk annak a régi bölcsességnek az érvényességét és igazságát", hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal. Magyarországon ma minden egyes adózó befizetésének tíz forintjából hetet államadósság-törlesztésre kell fordítani, és "ezt a legjobb jóindulattal sem lehet szabadságnak nevezni" – mutatott rá.

Hogy az elmúlt nyolc évben az ország vezetői butaságból vagy szándékosan adósították-e el az országot, az olyan kérdés, amellyel kapcsolatban mindenki tudni szeretné az igazságot, ezért fontosak azok a vizsgálóbizottságok, amelyek célul tűzték ki a történtek feltárását – mondta. Felidézte, hogy 2002-ben, a kormányváltáskor még csupán a nemzeti össztermék 52 százaléka volt az államadósság mértéke, míg 2010-re ezt 81 százalékra növelték a szocialista kormányok.

A nyugdíjtőzsdének is vége

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem ellenség, amelyet ha nem győznek le, "az ellenség győz le minket". Szerinte az első fontos csatát ebben a háborúban megnyertük: a tartós államadósság-csökkentés időszakának kezdete most már nemcsak azt jelenti, hogy egy lépésben 81-ről 77 százalékra mérsékeltük az államadósságot, hanem azt is, hogy "közben átalakítottuk és megszüntettük az államadósságot újratermelő rendszereket, mint például a magánnyugdíjpénztárnak nevezett nyugdíjtőzsdét is".

Megjegyezte, hogy a világ fejlett államainak esetében az államadósság szintje 90 százalék környékén van, az eurózónán belül az adósság átlagos mértéke körülbelül 80 százalék, és folyamatosan nő. "Ezért (…) az a tény, hogy egy ország egy lépésben ilyen jelentősen csökkentette az államadósságát, az Európai Unión belül rekordnak számít" – tette hozzá.