Orbán: elhárultak az akadályok

2012. április 24. kedd - 15:10 / PP/MTI
  •    

Informális megbeszélést folytatott kedden Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő tájékoztatása szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A bizottság szerdán tárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel találkozott kedden késő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. A magyar kormányfő a brüsszeli bizottság korábbi közlése szerint informális megbeszélésre érkezett az uniós végrehajtó testület elnökéhez, hogy a két fél között „nyitva lévő ügyek" állását áttekintsék. Orbán Viktor előző nap Brüsszelben újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a találkozón áttekintik a folyamatban lévő ügyeket, különválasztják ezek közül a még meg nem oldottakat, és azokon belül is azokat, amelyekről nem várható megegyezés, illetve azokat, amelyekről még van értelme kompromisszumot keresni.

kk
Orbán Viktor és José Manuel Barroso
Fotó: EU

Mint ismeretes, az Európai Bizottság év elején három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ezek közül kettő március elején a második szakaszba lépett. Az ismételt aggályokra érkezett magyar a bizottság előtt van, így most a Barroso vezette testületen a sor, hogy döntsön az eljárások leállításáról vagy folytatásáról. Azoknak a legutóbbi magyar válaszoknak az értékelése is zajlik még, amelyeket a kormány nem a jogsértési eljárások keretében, hanem azokon kívül álló témákban küldött a bizottságnak.

A bizottsági elnökkel folytatott megbeszélés után Orbán Viktor újságíróknak egyebek mellett azt mondta, lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A kormányfő bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság szerdán tárgyal azokról a kérdésekről, amelyek Magyarországgal összefüggésben állnak. „Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése" – nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságíróknak a találkozó után. Hozzátette: az év eleje óta megoldott kérdések ügye messze felülmúlja a még meg nem oldott ügyekét.

Orbán Viktor elmondta: egyebek között arról biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti. Hozzátette, hogy a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, amelyeket a kormány már elfogadott, gyorsan és egészében végre is hajtja. A Magyar Nemzeti Bank ügyében pedig jelezte, hogy a kormány gyorsan meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, az Európai Központi Bankkal pedig folytatja a „biztató előrehaladást mutató" konzultációt az általa felvetett kérdésekről. Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban a magyar közlés szerint a vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, már csak két jogvita maradt, a kormány ezekkel kapcsolatban „tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor".

Kormányszóvivői közlemény
Az informális találkozóról Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a miniszterelnök nyilatkozatához hasonló tartalmú közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt is írta, hogy a Velencei Bizottság által javasolt és a kormány elfogadott lépésekkel kapcsolatos kormányzati szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette az Európa Tanács főtitkárának írt levelében. „A fennmaradó nyitott kérdésekben tovább folytatjuk a konzultációt az Európa Tanács intézményeivel” – tudatta a két politikus találkozójáról kiadott közleményében Szijjártó Péter.