Orbán beelőzte Brüsszelt

2010. június 17. csütörtök - 19:29 / PP/MTI
  •    

Megállapodtak a bankadó bevezetéséről az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön - közölték a tárgyalások befejeztével diplomáciai források. Az Európai Unió tagországainak vezetői a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiájáról is döntöttek.

Uniós források brüsszeli közlése szerint a tagországok állam- és kormányfői elfogadták a program valamennyi fő célkitűzését, köztük azt a korábban nézeteltérést okozót is, hogy a szegények számát az időszak végére 20 millió fővel csökkenteni kell. További – már korábban jóváhagyott cél, hogy az EU 2020-ra a 20 és 64 év közötti korosztályon belül 75 százalékos foglalkoztatási szintet próbál érjen el. Más célkitűzések szerint kutatásra a bruttó nemzeti termék 3 százalékát kell fordítani, a következő évtized végére megpróbálják 40 százalékra emelni a felsőfokú képzésben részesülők arányát, a szén-dioxid kibocsátását pedig 20 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig.

A vezetők egyetértésre jutottak abban is, hogy még szorosabb gazdaságpolitikai együttműködést folytatnak, és szigorítják az államháztartási fegyelmet is, beleértve akár új büntetőintézkedések alkalmazását. A szankciók pontos mibenlétéről ugyanakkor nem született döntés.

Helyszíni források közlése szerint megállapodtak abban is, hogy a bankoknak is ki kell venniük a részüket a válságok terheinek viseléséből, és az EU javasolja azt is, hogy a legfejlettebb és vezető feltörekvő országok húszas csoportja (G20) vitassa meg a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illeték bevezetésének lehetőségét. Egyetértés volt abban is, hogy a tagországok hozzák nyilvánosságra a bankjaik fizető- és ellenálló-képességének vizsgálatára végzett felméréséket, az úgynevezett stressz-teszteket.

Orbán: munkahelyteremtést!
"Olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia Európának az elkövetkező években, ami a munkahelyek számának radikális növelését eredményezi." – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön magyar újságíróknak Brüsszelben, az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után. Másik fontos feladatként említette, hogy az európai családtámogatásnak kedvező változásokat kell előidéznie a kontinensen érvényesülő demográfiai trendben – amelynek ma fő jellemzője a lakosság elöregedése -, nagyarányú bevándorlás nélkül is.